Bledé tváře neměly slitování: Indiáni se museli klidit od stadionu

Rio de Janeiro - Brazilská policie dnes vystěhovala indiánské squattery z bývalého muzea domorodých kultur v Rio de Janeiru. Indiáni honosné sídlo obývali více než 30 let. V bývalém muzeu žili příslušníci asi deseti domorodých etnik, kteří odolávali policejním snahám o vyklizení objektu. Někteří dnes odešli dobrovolně, jiní museli být vyvedeni násilím. Policie proti nim použila slzný plyn a gumové projektily.

Na místě bylo při zásahu policie také mnoho sympatizantů indiánských nájemníků domu, nechyběly ani aktivistky z hnutí Femen. „Je to už 500 let, co běloši vykořisťují domorodé obyvatelstvo tohoto kontinentu. Vláda chce zničit i to málo, co z indiánské kultury ve městě zbylo,“ podotkl například 23letý student práva Gabriel Guajaja.

Policie vyklidila staré indiánské muzeum v Riu
Zdroj: ČT24/Felipe Dana

Budovu věnoval státu bohatý mecenáš již v roce 1847 a jako muzeum sloužila do roku 1977. Dům stojí blízko legendárního stadionu Maracaná, kde se bude příští rok konat mistrovství světa ve fotbale a v roce 2016 letní olympiáda. Na místě muzea teď zřejmě vyroste obchodní centrum, parkoviště, anebo se tam rozšíří vstupní zóny na stadion. Vláda nabídla indiánům jiné ubytování a slíbila vystavět nové kulturní centrum s ubytováním, to ale bude trvat až 18 měsíců.

Starosta Ria oznámil likvidaci budovy už v říjnu a řekl, že o to žádají pořadatelé šampionátu. Mezinárodní fotbalová federace FIFA oznámila v brazilském tisku, že nestojí za záměrem budovu obývanou domorodci zbourat.