Obléknou se gayové a lesbičky v Americe do svatebních šatů?

Washington – Nejvyšší soud ve Spojených státech dnes poprvé jednal o sňatcích párů stejného pohlaví. Homosexuální svazky většina federálních úřadů neuznává, pouze devět amerických států ano. Konečný rozsudek se čeká v červnu. Soudci však dnes naznačili, že žádný obecně závazný verdikt nepadne. Počet stoupenců sňatků mezi gayi a lesbičkami tvoří v poslední době a poprvé v americké historii většinu.

Místní komentáře označují rokování a očekávané červnové rozhodnutí soudu za historické. Nejvyšší soud se rozhodl, že dnes bude jednat hodinu, ve středu pak dvě hodiny. Poté budou soudci několik měsíců tajně připravovat konečné závěry. Očekává se, že předseda nejvyššího soudu John Roberts oznámí verdikt koncem června.

Podle nejnovějších průzkumů veřejného mínění je pro homosexuální sňatky 58 procent Američanů. Sňatky homosexuálů otevřeně podpořil i prezident Barack Obama. „Každý Američan musí mít právo si vzít osobu, kterou miluje,“ uvedl v pondělí na Twitteru. Jeho političtí rivalové z řad republikánů jsou převážně proti.

Martin Řezníček, zpravodaj ČT v USA

„Je naivní se domnívat, že by Nejvyšší soud mohl sjednotit americkou společnost, která je rozdělená v několika různých věcech. Otázka gayů a lesbiček je jenom jedna z mnoha. Na druhou stranu, pokud dá soud jasně za pravdu jedné skupině, tedy buď stoupencům sňatků stejného pohlaví, nebo naopak odpůrcům, bude to jasný signál. Ten nejspíš americkou společnost jako takovou nesjednotí, na desítky let dopředu může ale ovlivnit to, jak se budou lidé k osobám stejného pohlaví chovat.“

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24/ČTK/DPA

Nejvyšší soud ve svém rozsudku podle místních expertů pravděpodobně zvolí opatrnost a vybere raději nějaké dočasné řešení, než aby ihned uzákonil homosexuální manželství v celé zemi. Hlasování asi ovlivní také to, že v nejvyšším soudu mají většinu republikáni, ke kterým patří i jeho předseda Roberts jmenovaný předchozím prezidentem Georgem Bushem.

Soud se formálně zaměřuje na dva konkrétní případy, které hovoří o společenské a finanční diskriminaci párů stejného pohlaví, jež chtějí, ale nemohou uzavřít sňatek. Rozhodnutí však budou mít vliv na celou americkou společnost. Jednání také vypoví o vztazích výkonné, zákonodárné a soudní moci v zemi. Sociální otázky jsou v USA převážně v jurisdikci států, a proto by zásah do jejich pravomocí byl vnímán velmi citelně.

Před 40 lety se podobně řešila interrupce

Současné jednání vyvolává srovnání s dobou před 40 lety, kdy nejvyšší soud ve slavném případu Roe versus Wade povolil interrupce, i když ve většině amerických států tehdy byly nelegální. I tato otázka dosud rozděluje americkou společnost.