Povolební pat v Itálii má rozřešit rada moudrých

Řím – Italský prezident Giorgio Napolitano chce co nejrychleji ukončit politický pat, který po předčasných volbách trvá už přes měsíc. Na pomoc proto povolal dvě skupiny expertů, kteří mají do deseti dnů vyřešit bezvýchodnou situaci, kdy se nikdo nemá k tomu, sestavit novou vládu.

Podle kanceláře prezidenta by mělo takzvaným „radám moudrých“ stačit osm až deset dní na nalezení kompromisu mezi politickými stranami. Skončil by tak povolební pat, který trvá od únorových předčasných voleb. Itálie přitom potřebuje novou vládu jako sůl, jsou nutné ústavní i ekonomické reformy. 

Politické strany se ani měsíc po únorových předčasných volbách stále nedokázaly shodnout na podobě budoucí vlády, protože z hlasování nevzešel jasný vítěz. Nejvíce hlasů sice dostala středolevá koalice Piera Luigiho Bersaniho, ale stačilo jí to pouze k zajištění většiny ve sněmovně, a nikoli v Senátu. 

Napolitano předminulý týden pověřil Bersaniho sestavením kabinetu, lídr levice ale neuspěl. Nepřijal totiž nabídku na vytvoření velké koalice s uskupením kolem expremiéra Silvia Berlusconiho a nepřesvědčil populistické Hnutí pěti hvězd, aby jeho případnou vládu podpořilo. Vzhledem k tomu, že populisté nechtějí své hlasy dát ani jedné z velkých stran, se lídři dostali do slepé uličky.