Ubili maďarští policisté Rumuna? Bukurešť chce vysvětlení

Bukurešť - Rumunské ministerstvo zahraničí vyzvalo maďarské úřady, aby vysvětlily nedávné úmrtí Rumuna žijícího v Maďarsku, který zemřel při policejním výslechu. Podle rumunského komuniké byl muž vystaven „agresivnímu útoku“ policistů. Bukurešť očekává, že viníci budou potrestáni.

Podle budapešťského tisku v pondělí policisté zadrželi ve městě Izsák na jihovýchodě Maďarska 47letého Rumuna, který byl podezřelý z krádeže. Některé zprávy hovoří o tom, že dva policisté zadrženého brutálně zbili. Rumun na policejní stanici zemřel ještě dřív, než přijela povolaná záchranka.

„Osoby odpovědné za tento útok musejí být potrestány podle práva,“ zdůraznilo rumunské ministerstvo zahraničí.

Vztahy mezi Maďarskem a Rumunskem v poslední době kalí diskuse o právech maďarské menšiny v rumunském Sedmihradsku. Maďarské úřady několikrát obvinily rumunské správní orgány z „agrese“ a potlačování zákonných národnostních práv rumunských Maďarů.

Maďarský ministr zahraničí János Martonyi nedávno prohlásil, že rumunští sousedi se „nevyrovnali s myšlenkou, že s územím získaným po první světové válce museli převzít i příslušníky maďarské menšiny a integrovat je ve svých státech“.