Nizozemec jde za mříže za špionáž pro Rusko

Haag – Za špionáž pro Rusko poslal soud v Haagu na 12 let za mříže bývalého zaměstnance nizozemského ministerstva zahraničí. Jednašedesátiletý Raymond P. byl zatčen loni v březnu. Stovky tajných informací o politických a vojenských strategiích Severoatlantické aliance a Evropské unie posílal do Moskvy prostřednictvím ruského páru.

Raymond P. byl zatčen loni v březnu na amsterodamském letišti Schiphol, když odlétal na služební cestu do Bangkoku; cestou prý chtěl předat další tajné informace uložené na čtyřech paměťových zařízeních USB. Státní žalobce požadoval pro viníka 15 let žaláře.

Raymond P. podle verdiktu spoluprací s ruskými tajnými službami poškodil zájmy Nizozemska a jeho spojenců. „Jednal z čistě finančního zájmu, aby zaplatil své dluhy a mohl vést určitý styl života. Od ledna 2009 do srpna 2011 tak získal nejméně 72 200 euro (1,9 milionu korun),“ upřesnil soud. Stovky tajných dokumentů, které Nizozemec posílal do Moskvy prostřednictvím jistého ruské páru, se v různé míře týkaly především Libye, Afghánistánu, Gruzie a Kosova.