Assange: Nenecháme si utnout hlavu

Londýn - Zakladatel WikiLeaks Julian Assange dnes slíbil zrychlení zveřejňování tajných amerických diplomatických materiálů. V rozhovoru s novináři u sídla svého britského stoupence, kde po čtvrtečním podmínečném propuštění z vazby pobývá, také řekl, že jeho organizace je odolná a že je odhodlána přestát pokusy „utnout jí hlavu“. Americké televizi ABC řekl, že nezná bývalého amerického armádního analytika, který prý serveru materiály dal.

Assange po propuštění z vazby čeká na lednové jednání britského soudu o švédské žádosti o jeho vydání do Švédska. Tamní úřady ho podezřívají ze sexuálních deliktů. Assange je popírá. V postupu úřadů proti jeho osobě a v opatřeních ztěžujících činnost WikiLeaks vidí snahu především USA zabránit serveru v dalším zveřejňování choulostivých dokumentů.

Server v létě zveřejnil tajné americké dokumenty o válkách v Iráku a v Afghánistánu. Krátce poté ve Švédsku dvě ženy obvinily Assange ze sexuálních deliktů. Nyní už několik týdnů publikuje WikiLeaks tajné americké diplomatické depeše. Má jich být 250.000. Údajně mu je poskytl bývalý analytik americké armády v hodnosti vojína Bradley Manning. Ten si je stáhl z jednoho armádního serveru.

USA tvrdí, že Assange porušil jejich zákony, a i ony usilují o jeho vydání. Toho se Assange bojí mnohem víc než vydání do Švédska.

Podle čtvrtečních zpráv americká prokuratura zkoumá, zda by bylo možné ho obvinit ze spiknutí. Hledá prý důkazy, zda Manninga nepodněcoval nebo s ním při získávání dokumentů nespolupracoval. To by jeho postavení v případném procesu v USA dál zhoršilo. Možným obviněním je také špionáž.

V rozhovoru pro ABC Assange popřel, že Manninga zná. „Jméno Bradley Manning jsem nikdy neslyšel, dokud nebylo zveřejněno v tisku,“ řekl. Prohlásil dále, že počítačový systém WikiLeaks je nastaven tak, aby zajišťoval anonymitu zdrojů, které mu citlivé dokumenty dávají. „Technologie WikiLeaks byla od samého začátku koncipována tak, aby zajistila, že se nikdy nedozvíme totožnost nebo jména lidí, kteří nám materiály dodávají. To je koneckonců jediná cesta, jak zdrojům zajistit, že zůstanou anonymní.“