Irácká al-Káida prý plánuje vánoční útoky

Bagdád – Bojovník irácké odnože al-Káidy údajně při výsleších prozradil, že tato teroristická organizace plánuje kolem Vánoc útoky ve Spojených státech, Velké Británii a v dalších státech v Evropě. Oznámila to dnes agentura Reuters, která se odvolává na vysoce postaveného iráckého bezpečnostního činitele.

Irácké bezpečnostní síly zatkly minulý měsíc při rozsáhlé razii proti povstaleckým vůdcům 39 mužů. Jeden z nich prý při výsleších prozradil, že Islámský stát v Iráku (ISI), což je irácká odnož al-Káidy, se chystá kolem Vánoc spáchat atentáty. 

Šéf protiteroristického oddělení iráckého ministerstva vnitra, generálmajor Zíja Husajn, řekl: „Jeden ze zatčených přiznal, že ISI chce provést útoky na území Spojených států, Británie a Evropy. Připravovali se pro splnění tohoto cíle.“ 

Vyslýchaný sice neupřesnil, jaké evropské země se mají stát terčem útoku, náznaky ale prý ukazují na Švédsko. Ve Stockholmu přitom v sobotu při nezdařeném pokusu o bombové útoky zemřel sebevražedný atentátník, který se narodil právě v Iráku. 

Irák již podle Husajna informoval dotyčné země a američtí vyšetřovatelé údajně se zatčeným bojovníkem hovořili. „Byli jsme informováni o údajných teroristických plánech útoků proti USA a Evropě. Americká mise v Iráku bude těsně spolupracovat s iráckou vládou a našimi meziresortními partnery ve snaze zjistit rozsah jakékoliv potenciální hrozby,“ uvedla mluvčí americké armády v Bagdádu Kelli Laneová.