Pořádek musí být, krotil Putin extremisty

Moskva - Ruský premiér Vladimir Putin již poněkolikáté usedl do horkého křesla v televizním pořadu, kde se ho mohou lidé ptát, na co chtějí. Putin se vyjádřil k etnickým nepokojům, které zachvátily v posledních dnech Moskvu. Řekl k tomu, že pořádek musí být. Premiér pak jadrnými výrazy okomentoval špionážní aféru. Dvojité agenty, kteří prozradili ruské špiony, označil za „svině“. A své sebevědomí pak ruský premiér předvedl, když se ho tazatel zeptal: „Jste opravdu tak skvělý?“ Putin neváhal a odpověděl: „Ano“.

Moskevská policie ve středu zatkla přes 1 300 mnohdy nezletilých mladíků a zabránila tak vážnějším srážkám nacionalistů s Kavkazany. Na etnické nepokoje dnes přišla řeč i v televizním pořadu, kde Putin odpovídal na dotazy diváků. „Je nezbytné důrazně zamezit jakýmkoli projevům extremismu. Naše společnost musí pochopit, že pořádek musí být a musí být udržován. Vláda je od toho, aby hájila zájmy většiny,“ prohlásil dnes Putin.

V Moskvě žijí podle odhadů asi dva miliony přistěhovalců z Kavkazu a Střední Asie. Pracují ve stavebnictví, v obchodech, ve službách. Nevraživost vůči nim je velká, ale život se bez nich neobejde. Dělají práci, kterou Rusové nechtějí.

Podle Putina nelze všechny členy národů země házet do jednoho pytle ani očerňovat policii, jinak si reptající „liberální inteligence bude muset nasadit přilby a sama bojovat s radikály“. To by však byla „nejhorší varianta“ a „každý musí bojovat s radikály na svém místě“.

Stát podle Putina musí plnit svou funkci, samozřejmě v rámci zákonů, a postarat se o to, aby se přistěhovalci z Kavkazu nebáli vyjít na moskevskou ulici, stejně jako o to, aby se nemuseli obávat Rusové žijící na severním Kavkaze. Podle Putina všichni jsou „děti jedné země“ a „jedna velká rodina“, protože Rusko od počátku vznikalo jako mnohonárodní stát mnoha náboženství.

Zaduste se jidášskými stříbrňáky

Televizní diskuse s obyčejnými Rusy posilují Putinovu popularitu a živí spekulace o návratu bývalého prezidenta do Kremlu po příštích volbách v roce 2012. Celkový počet dotazů v dnešní debatě přesáhl dva miliony, ale během skoro čtyř a půl hodiny mohla se šéfem vlády hovořit jen hrstka vyvolených. „Fakt jste tak skvělý?“ zněla jedna z otázek. „Ano,“ připustil premiér.

Součástí Putinovy image je i svérázný slovník s výrazy drsného slangu. Dříve sliboval čečenské teroristy „kráglovat na hajzlících“ či pověsit gruzínského prezidenta Michaila Saakašviliho do průvanu. Dnes bývalý agent tajné služby na adresu zrádců, kteří vydali USA ruské špiony, poznamenal, že už byly zrušeny jednotky likvidující zrádce. Ale přeběhlictví si prý „svině“ neužijí, samy „natáhnou brka“ a zadusí se jidášskými stříbrňáky.

Chodorkovskij? Zloděj má sedět ve vězení

Za „dokázanou“ považuje Putin vinu někdejšího ropného magnáta Michaila Chodorkovského, který má zůstat za mřížemi. „Zloděj musí sedět ve vězení,“ zopakoval Putin známý výrok z filmu se zpěvákem a hercem Vladimírem Vysockým. Důkazy o krádežích, daňových únicích a podvodech v řádu miliard rublů přičítaných Chodorkovskému jsou podle premiéra „dostatečně solidní“. Připomněl také to, že bývalý šéf bezpečnostní služby Chodorkovského koncernu Jukos byl odsouzen za vraždy.