V Janově narazila loď do 50metrové věže - nejméně sedm mrtvých

Janov – Nejméně sedm obětí si vyžádala havárie nákladní lodi v přístavu v italském Janově. Čtyři lidé utrpěli zranění, tři jsou nezvěstní, jeden z dříve pohřešovaných byl nalezen živý. Loď narazila při chybném manévru kapitána do řídicí věže přesahující výšku 50 metrů. Lidé, kteří se na palubě zrovna chystali vystupovat, spadli většinou do vody.

Nákladní loď, která měla namířeno na jih Itálie, narazila při výjezdu z přístavu do více než padesátimetrové řídicí věže. Ta se poté zřítila do moře, z moderní řídicí centrály zůstaly jen vnější schody. V době nehody bylo ve věži 14 lidí. „Je velmi obtížné vysvětlit, jak se to stalo, protože ta loď nebyla tam, kde měla být,“ prohlásil pro místní noviny šéf janovského přístavu Luigi Merlo. K nehodě došlo během výměny směn, což komplikovalo součet chybějícího personálu.

Tři mrtvé našli záchranáři už v noci na dnešek, po několikahodinovém prohledávání trosek objevili další tři oběti ve výtahu, zatím poslední mrtvé tělo našli pod vodou dnes dopoledne. Podle lékaře Andrey Furganiho, který na místě zasahoval jako jeden z prvních, převezli záchranáři do nemocnice čtyři těžce zraněné lidi. „Jejich stav byl kritický,“ doplnil Furgani.

Kontejnerová loď s názvem Jolly Nero patří společnosti Ignazio Messina and Co. Čítá délku 239 metrů a 30 metrů do šířky. Do 54 metrů vysoké betonové řídicí věže s proskleným velínem, která přijme sedm tisíc plavidel ročně, narazila loď v úterý před půlnocí. Moře bylo v té době klidné.

Loď Jolly Nero
Zdroj: ČTK/AP/Courtesy of Ignazio Messina & C. SpA

Policie dlouho vyslýchala kapitána lodi Jolly Nero, která do řídicí věže narazila. Podezírá ho z neúmyslného zabití, zatím ho ale neobvinila. Vyšetřovatelé vycházejí z toho, že nehodu mohl způsobit chybný manévr nebo porucha plavidla. Řídili ji dva lodivodové a manévrovat jim pomáhaly remorkéry. Italská média napsala, že lodi přestaly fungovat dva motory, a byla proto v podstatě neovladatelná. Policie loď zabavila. „Něco takového se nikdy nestalo, jsme zničení,“ uvedl k nehodě jeden ze šéfů rodinné lodní přepravní firmy Stefano Messina.

Jde o nejzávažnější lodní nehodu od havárie výletní lodi Costa Concordia u břehů ostrova Giglio. Janov je přitom nejvytíženější italský přístav. Jeho provoz po nehodě už je plně obnovený. Odboráři ale zvažují, že po zítřejším dni smutku vyhlásí stávku za lepší bezpečnostní podmínky.