Před zraky Putina pochodovali sešikovaní vojáci

Moskva - Celé Rusko si dnes připomíná výročí konce 2. světové války. Největší oslavy probíhají v Moskvě. Na Rudém náměstí pochodovalo při tradiční vojenské přehlídce na 11 tisíc vojáků. Na slavnosti nechyběla ani obrněná vozidla nebo raketové zbraně. Akce se zúčastnil i prezident země Vladimir Putin. Ten ujistil, že Rusko udělá všechno pro bezpečnost celé planety. Rusko slaví konec druhé světové války kvůli časovému posunu o den později, tedy 9. května.

„Vždy si budeme pamatovat, že zejména Rusko, Sovětský svaz, zmařily mizatropické, domýšlivé, krvavé plány, zabránily fašistům ovládnout svět,“ prohlásil na tradiční armádní přehlídce k výročí konce druhé světové války.

Po minutě ticha k uctění památky válečných obětí a úderech zvonů na Spasské věži se na pochod kolem tribuny s čestnými hosty vydalo 11 tisíc vojáků. Po nich se podle informací armády postupně předvedlo 101 kusů bojové techniky, včetně nejnovějších obrněných transportérů BTR-82A a tanků T-90. 

Nechyběly ani raketové systémy Pancir-S1 nebo S-400 Triumf. Armáda ukázala také raketové komplexy Iskander-M a jako vyvrcholení přehlídky i svou pýchu - tři balistické mezikontinentální střely Topol-M.

Nad hlavami diváků na závěr přeletělo celkem 68 strojů ruského letectva – od vrtulníků přes stíhačky až po největší vojenské dopravní letadlo na světě An-124 Ruslan. 

Konec války si připomene i ruská ambasáda v Praze

Prezident Miloš Zeman a jeho předchůdce Václav Klaus oslaví 68. výročí Dne vítězství na ruské ambasádě. Na Olšanských hřbitovech v Praze si padlé sovětské vojáky připomene i premiér Petr Nečas. Spolu s dalšími politiky položí věnce ke hrobům vojáků padlých za osvobození Československa a k pomníku obětem Pražského povstání.

Vojenské přehlídky se kromě Moskvy konaly i v dalších 23 městech. Zúčastnilo se jich celkem 38 tisíc vojáků, 850 kusů bojové techniky.

Loni 9. května vojenské letouny sice rozháněly mračna nad Moskvou, zcela vyčistit oblohu se však nepodařilo. Letos ovšem podobné manévry nutné nebyly, jelikož svítilo slunce.

Skutečnost, že Rusko slaví válečné vítězství o den později za Evropou, se vysvětluje tím, že Německo podepsalo kapitulaci v noci 8. května, kdy v Moskvě byl vzhledem k časovému rozdílu už 9. květen.

Telefonát Miroslava Karse (zdroj: ČT24)