Slovensko otevřelo cestu k vrácení Baťova majetku

Bratislava - Slovensko stejně jako Česko zrušilo trest dlouholetého vězení a propadnutí majetku, který československý soud v roce 1947 uložil podnikateli Janu Antonínovi Baťovi. Baťovi příbuzní proto plánují požádat slovenské úřady o vyplacení náhrady za majetek, který byl obuvníkovi v zemi znárodněn.

„Při rozhodování o povolení obnovy řízení soud vycházel z nových skutečností s ohledem na právoplatné rozhodnutí příslušného soudu v České republice, kterým byla obnova řízení rovněž povolena, věc vrácena na došetření a následně vyšetřovatelem odložena,“ uvedl mluvčí bratislavského soudu Pavol Adamčiak. Dodal, že rozhodnutí slovenského soudu je pravomocné.

Česká justice očistila Baťovo jméno už v roce 2007. Potomci podnikatele se v ČR soudí o náhradu škody. Nárok se týká majetku, který stát obuvníkovi vzal po druhé světové válce kvůli údajné spolupráci s nacisty.

Bojnický zámek
Zdroj: Wikipedie/Pufacz

Baťově impériu patřila na Slovensku například továrna v Partizánském a řada nemovitostí včetně Bojnického zámku, který se řadí k nejvýznamnějším slovenským památkám.

V Česku se pět potomků Jana Antonína Bati domáhá náhrady škody za 56 milionů korun, která se týká znárodněného majetku. Požadavek začal pražský soud projednávat letos v březnu. Nejde o první případ, kdy Baťova rodina žádá odškodnění. Jedna z dědiček zlínského podnikatele definitivně neuspěla ve sporu o náhradu za znárodněný majetek loni v prosinci. Stížnost Brazilky Dolores Liljany Bata Arambasic odmítl bez veřejného jednání český ústavní soud.

Jan Antonín Baťa (1895 až 1965) byl nevlastním bratrem zakladatele obuvnického impéria Tomáše Bati. Když Tomáš v roce 1932 zahynul při letecké nehodě, zaujal v podniku jeho místo. V roce 1941 odjel do Brazílie, kde později také zemřel. Národní soud v Československu ho po druhé světové válce označil v nepřítomnosti za zrádce a kolaboranta a majetek firmy znárodnil.