Benešovy dekrety jsou zombie. Pohřběme je, vyzývá Posselt

Augsburg (Německo) – Nejvyšší představitel sudetských Němců Bernd Posselt označil Benešovy dekrety za zombie, které se vždy vynoří a šíří strach a děs. Češi by je proto měli pohřbít. Podobně se vyjádřil i předseda Sudetoněmeckého sdružení Franz Pany. Ten zároveň v souvislosti s vnímáním poválečné historie zkritizoval českou prezidentskou kampaň.

Na základě dekretů Edvarda Beneše přišli sudetští Němci po druhé světové válce v Československu o občanství a majetek. Následně byli podle mezinárodních dohod vysídleni. V minulých letech patřily dekrety k hlavním terčům kritiky na sjezdech příslušníků někdejší německé menšiny v Československu.

Posselt účastníky letošního sjezdu ujistil, že zůstávají i nadále důležitým tématem: „Jsou něco jako zombie. Ať už chceme, nebo ne, vynoří se a šíří strach a děs. Viděli jsme to teď při českých prezidentských volbách,“ připomněl Posselt vášnivou debatu o poválečné minulosti během kampaně před druhým kolem voleb v Česku. Zombie podle něj ale patří na hřbitov.

Bernd Posselt: „Milí čeští přátelé, pohřběme společně a definitivně toto zombie.“

Zeman nepoznal, že jeho argumentace je překonaná, vzkázal Pany

K nedávné prezidentské kampani v Česku se před Posseltem vrátil i další předák sudetských Němců Franz Pany. „Také mě vyděsilo, že v české prezidentské kampani byla opět bezostyšně vytažena antiněmecká karta. Bohužel prezident na Hradčanech nerozpoznal, že jeho argumentace byla už dobou překonána,“ kritizoval Pany Miloše Zemana. Ten se v kampani ostře vymezil vůči svému protikandidátovi, ministru zahraničí Karlu Schwarzenberovi, který odsoudil přístup poválečného československého vedení v čele s tehdejším prezidentem Edvardem Benešem k německé menšině.

Po nástupu do úřadu Zeman zopakoval svůj dřívější kontroverzní názor, že poválečné vysídlení sudetských Němců bylo pro ně mírnějším postihem než trest smrti. Devadesát procent sudetských Němců v předválečném Československu přitom obvinil z kolaborace s nacismem.

Bernd Posselt a Horst Seehofer
Zdroj: Nerad Filip/ČTK

Seehofer: Vyhnání zůstane bezprávím

Bavorský premiér Horst Seehofer naopak dnes zdůraznil, že „vyhnání je bezprávím a bezprávím zůstane“. „Každý demokratický stát na světě by to měl mít napsáno ve svém rodném listě,“ zdůraznil Seehofer, kterého sudetští Němci vyznamenali svou hlavní cenou za jeho zasazení se o normalizaci politických vztahů s Českem. Ty byly po desetiletí zatíženy rozdílnými pohledy právě na poválečnou minulost.

Za tento obrat účastníci sjezdu i dnes ocenili také českého premiéra Petra Nečase. Podle Seehofera oba politici položili nový základ pro bavorsko-české vztahy a ukončili desetiletí politického mlčení mezi oběma sousedními zeměmi.

Bavorský premiér také doslova odcitoval pasáž z Nečasova únorového projevu v bavorském zemském sněmu, kde český premiér znovu vyjádřil lítost Česka nad příkořím způsobeným sudetským Němcům poválečným odsunem. Posselt za tuto řeč českého premiéra přirovnal k velkým Evropanům minulosti, bývalému německému kancléři Konradu Adenauerovi a jednomu z otců sjednocené Evropy Robertu Schumanovi.

Telefonát Martina Jonáše (zdroj: ČT24)