Holbrooke byl operován kvůli natržené aortě, je v kritickém stavu

Washington - Zvláštní velvyslanec Spojených států pro Afghánistán a Pákistán Richard Holbrooke byl dnes ve Washingtonu operován kvůli trhlině v aortě. Není jasné, co natržení aorty způsobilo. Podle serveru MSNBC měl Holbrooke v minulosti potíže s krevními sraženinami. Po operaci zůstává na jednotce intenzivní péče a jeho stav je kritický, uvedla agentura AP.

Podle mluvčího americké diplomacie Philipa Crowleyho se Holbrookovi udělalo v pátek špatně při schůzce s ministryní zahraničí Hillary Clintonovou. Zdravotníci ho převezli do washingtonské nemocnice, kde devětašedesátiletý diplomat podstoupil operaci. U Holbrooka je nyní jeho rodina, uvedl Crowley.

Holbrooka jmenoval vyslancem pro Afghánistán a Pákistán loni v lednu americký prezident Barack Obama. Hlavním Holbrookovým úkolem je koordinovat americkou politiku vůči oběma těmto asijským státům.

Holbrooke pracoval v diplomatických službách už za vlády prezidenta Jamese Cartera. Od roku 1977 působil jako tajemník ministra zahraničí pro záležitosti východní Asie a Tichomoří. V 90. letech vedl americký vyjednávací tým usilující o dosažení míru v bývalé Jugoslávii. Byl jedním z iniciátorů jednání v Daytonu, která vyústila v dohodu o uspořádání Bosny a Hercegoviny.