Wikileaks: Vatikán odmítal spolupráci při vyšetřování sexuálních skandálů

Washington – Nejnovější odhalení WikiLeaks z americké diplomatické pošty se týká katolické církve. Vatikán údajně odmítal spolupracovat s Irskem při vyšetřování rozsáhlého zneužívání dětí kněžími a pracovníky církevních institucí. Američtí diplomaté se údajně také domnívají, že papež je poněkud odříznutý od reality. Jeho poradci se ho snaží chránit před špatnými zprávami. Mluvčí Vatikánu k tomu řekl, že důvěryhodnost informací od WikiLeaks by se neměla přeceňovat.

Podle informací zveřejněných na WikiLeaks uvedl Vatikán jako záminku pro nespolupráci s irskými vyšetřovateli skutečnost, že Irové nezvolili pro žádost o spolupráci oficiální diplomatickou cestu.

V únoru odešel z amerického velvyslanectví v Římě telegram, v němž se uvádí, že Murphyho výbor, pověřený vyšetřováním pedofilní kauzy v Irsku, požádal o informace nikoli oficiální vatikánské diplomatické kruhy, nýbrž přímo některé osoby ve Vatikánu. Irský velvyslanec ve Vatikánu Noel Fandy prý toto období označil za „nejhorší krizi, jakou kdy zažil“.

Murphyho zpráva byla zveřejněna loni v listopadu. Vyplývá z ní, že irští katoličtí kněží mezi lety 1975 až 2005 zneužívali stovky dětí a církev, místo aby záležitost uvedla do pořádku, viníky kryla. Najevo vyšly pedofilní zločiny také z církevních zařízení v papežově rodném Německu, Rakousku nebo ve Spojených státech.

Informace z WikiLeaks berte s rezervou, varoval Vatikán

Vatikán dnes vydal k informacím zveřejněných na WikiLeaks prohlášení. „Ty zprávy jsou názory a dojmy pisatelů a nelze je interpretovat jako názory Svatého stolce ani využívat jako přesné citace jeho představitelů. Věrohodnost těchto informací by měla být brána s rezervou a velkou obezřetností,“ píše v něm.

Autorem další z depeší týkající Vatikánu je zástupce Londýna ve Vatikánu Francis Campbell. Svěřuje se v ní s obavami z toho, že loňská papežova nabídka vyznavačům anglikánské církve ke konverzi ke katolické víře vyvolá v Británii protikatolické násilí. Vztahy mezi oběma církvemi se podle něj ocitly na nejnižším bodě za minulých 150 let. Minulý měsíc oznámilo přestup ke katolicismu pět anglikánských biskupů.

Campbellův telegram je z loňského listopadu. Obavy, o nichž se velvyslanec zmiňuje, se ale při letošní návštěvě Benedikta XVI. v Británii nenaplnily.

Na španělské stránce WikiLeaks se dnes objevila informace o chystaných protestech proti zatčení zakladatele serveru Juliana Assange a zablokování jeho konta ve švýcarské bance. Organizátoři svolali protesty do španělských měst na dnešní 18. hodinu. Lidé se mají sejít v Madridu, Barceloně, ve Valencii, v Seville a dalších městech a mají žádat Assangeovo propuštění. Další demonstrace se chystají také v Nizozemsku, Kolumbii, Argentině, Mexiku a Peru. Assange je ve vazbě v Británii a 14. prosince se má rozhodnout o jeho případném vydání do Švédska. Tam čelí obvinění ze sexuálních deliktů.