Aljochinová nesmí k soudu, drží proto hladovku

Moskva - Ruský soud dnes jednal o předčasném propuštění členky skupiny Pussy Riot Mariji Aljochinové. Ta u přelíčení nesměla být přítomná a účastnila se ho pomocí videokonference. Na protest proti tomu zahájila Aljochinová hladovku. Členka Pussy Riot si ve vězení odpykává dvouletý trest za to, že v moskevském chrámu Krista Spasitele zazpívala spolu s dalšími dvěma dívkami punkovou modlitbu namířenou proti prezidentu Putinovi.

Kvůli rozhodnutí, že nesmí být jednání přítomna, nařídila Aljochinová svým obhájcům, aby se dnešního slyšení nezúčastnili. Na protest navíc zahájila hladovku. Soud v Bereznikách na Urale, který o žádosti rozhodoval, pak přesunul jednání na čtvrtek.

O podmínečné propuštění usilovala i další vězněná členka Pussy Riot - Naděžda Tolokonnikovová. Jenže její žádost soud zamítl. Soud vyslyšel námitky věznice, která propuštění kvůli údajným kázeňským prohřeškům nedoporučila. 

Marija Aljochinová:

„Připomíná mi to celé Gogola, Kafku nebo Orwella, a nemluvím tady o nich jenom já.“

Šance Aljochinové na podmínečné propuštění sice zvýšila skutečnost, že se jejím advokátům mezitím podařilo zrušit tři ze čtyř kázeňských důtek, kterými vedení vězeňského tábora vzpurnou punkerku potrestalo. Prý za pozdní vstávání po budíčku, neuctivé chování k bachařům a pokus propašovat z tábora stížnost k Evropskému soudu pro lidská práva. Jenže ani tak nemá Aljochinová příliš velkou šanci se svou žádostí uspět.

Aljochinová usiluje o propuštění (zdroj: ČT24)