V bojích v Sýrii padla televizní reportérka

Damašek – V bojích o syrské město Kusajr padla reportérka státní televize Al-Ichbáríja. Syrské ministerstvo informací z její smrti obviňuje opozici. Bitva o strategický Kusajr trvá už víc než týden. Reportérka Jara Abbásová se prý dostala do palby u zdejší vojenské základny. Ministři EU jednají v Bruselu o prodloužení nebo změně zbrojního embarga, jehož současná podoba vyprší v sobotu. Unie je ale názorově rozdělená, takže se očekává kompromisní rozhodnutí. Proti dodávkám zbraní bojujícím stranám je mimo jiné i Česko.

Podle exilové opozice zasáhl 26letou ženu z Homsu odstřelovač. V palbě bylo zraněno i několik jejích kolegů. Podle bilance organizace Reportéři bez hranic zahynulo ve více než dvouletém syrském konfliktu přes 20 novinářů.

Syrské armádě u Kusajru pomáhají bojovníci libanonského Hizballáhu. Dnes tato organizace oznámila, že minulý týden v bojích ztratila 79 lidí. Hizballáh se vojensky bojů v Sýrii účastní už několik týdnů a podle čerstvé bilance padlo už 141 jeho členů.

Strategicky položený Kusajr, jímž vede spojnice mezi východním Libanonem a syrským Homsem, je dle Hizballáhu nyní z 80 procent pod kontrolou syrské armády a libanonské skupiny.

Boje v Kusajru
Zdroj: ČTK/AP/Qusair Lens

Zpravodaj Le Monde byl zasažen chemickými zbraněmi

Francouzský deník Le Monde dnes přinesl zprávu o použití chemických zbraní v Sýrii. Podle něj vojsko tyto zbraně použilo několikrát proti povstaleckým oddílům u Damašku. Chemickými látkami byl zasažen i zpravodaj francouzského listu – několik dní měl dýchací potíže a problémy se zrakem.

Tento reportér a jeho fotograf prý byli svědky chemických útoků na bojišti a hovořili s lékaři, kteří ošetřovali zasažené. Kašlali a pálily je oči, někteří měli vážné dýchací obtíže, zvraceli a ztráceli vědomí.

Zprávy o použití chemických zbraní se ze Sýrie šíří už dva měsíce. Vláda a povstalci se z jejich používání obviňují navzájem. Nezávislí odborníci ale neměli možnost odebrat vzorky na místě a incidenty prověřit, protože vláda experty OSN do země nepustila.

Británie je pro uvolnění zbrojních sankcí

Evropská unie by měla změnit podmínky zbrojního embarga vůči Sýrii. Nedohodne-li se, měla by sankce zavést každá země zvlášť. Řekl to britský ministr zahraničí William Hague před jednáním se svými unijními protějšky. Současná podoba embarga vyprší v sobotu.

Úpravu embarga prosazují hlavně Británie a Francie. Hague řekl, že zbraně by měly dostat některé z opozičních skupin, a pokud se na tom unie nedohodne jako celek, měla by mít každá země vlastní sankční politiku.

„Je důležité ukázat, že jsme připravení změnit embargo na zbraně, aby režimu Bašára Asada došlo, že musí jednat seriózně,“ uvedl Hague.

Narážel na chystanou mezinárodní konferenci, na níž se má v Ženevě v červnu jednat o dočasné syrské vládě. Přítomni by měli být zástupci vlády v Damašku a dle původních představ také opozice.

Unie je ale názorově rozdělená. Proti dodávkám zbraní bojujícím stranám je mimo jiné Česko i Rakousko. Vídeň už dokonce pohrozila, že pokud syrská opozice začne od Evropské unie dostávat zbraně, stáhne Rakousko své členy z pozorovací mise OSN v Golanských výšinách.

Unie jedná o zbrojním embargu vůči Sýrii (zdroj: ČT24)