Su Ťij se nelíbí omezení počtu dětí v muslimských rodinách

Rangún - Vůdkyně barmské opozice a nositelka Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij odsoudila rozhodnutí barmské vlády zakázat rodinám z muslimského menšinového etnika Rohingů mít víc než dvě děti. Su Ťij se dosud k vládní politice vůči muslimům nevyjadřovala, nové rozhodnutí ale označila za diskriminaci a porušování lidských práv.

Omezení platí pro dvě města v Arakanském státě. Týká se pouze muslimských rodin, většinových buddhistů v oblasti nikoli. Jak bude „politika dvou dětí“ uplatňována, není jasné. Nařízení vyvolává další obavy z tažení proti muslimským Rohingům v Barmě, které OSN označuje za jedny z nejvíce pronásledovaných lidí na světě.

„Takováto diskriminace není správná. Je to krok porušující lidská práva,“ prohlásila Su Ťij.

Podobné rozhodnutí vydala v minulosti barmská vojenská junta, která nařídila „prosazovat mezi muslimy monogamii a nutit je nemít více než dvě děti“. Vojenský režim vystřídala v roce 2011 vláda stávajícího prezidenta Thein Seina, která zahájila v zemi demokratické reformy. Tato vláda nicméně minulý týden opatření omezující porodnost ve dvou západobarmských okresech s velkým procentem muslimské menšiny „znovu schválila“.

Loni v červnu a říjnu se stal Arakanský stát dějištěm krvavých střetů mezi menšinovými muslimy a většinovými buddhisty. Násilnosti si vyžádaly kolem 200 lidských životů a vyhnaly z domovů na 120 000 muslimů. Jednou z příčin konfliktu je prý i příliš velký populační růst Rohingů.

V Barmě je Rohingům, kterých v této šedesátimilionové zemi žije asi 800 000, upíráno občanství a jsou považováni za nelegální přistěhovalce z Bangladéše. Mezinárodní organizace Human Rights Watch nedávno obvinila Barmu z „etnických čistek“ namířených proti Rohingům.