U „Slonů“ roste napětí, OSN se stahuje ze země

Abidžan - Evropská unie zvažuje sankce proti Pobřeží slonoviny, pokud by zde měly nadále trvat násilnosti a spory ohledně výsledků prezidentských voleb z minulé neděle. Část svých zaměstnanců stahuje ze země i OSN. Světová banka i Africká rozvojová banka tlačí na politiky, aby krizi vyřešili, jinak může země přijít o dodávky humanitární pomoci. Vítězství ve volbách si totiž nárokují dva rivalové a oba také sestavili vlastní vládu. V sobotu oba oznámili, že složili prezidentskou přísahu a ujali se mandátu.

Dosavadní prezident Laurent Gbagbo jmenoval v neděli svého předsedu vlády. Je jím univerzitní rektor Gilbert Marie N'gbo Aké. Gbagbův volební soupeř Alassane Ouattara, který byl původně vyhlášen vítězem, však o něco dříve jmenoval šéfem vlády dosavadního premiéra Guillaumea Sora a potvrdil 13 ministrů jeho vlády. Země tak má nyní premiéry dva. Ouattarův kabinet se již sešel v sídle jeho tábora, jímž je zastaralý hotel v bývalém hlavním městě Abidžanu.

Podle volební komise ve druhém kole minulou neděli zvítězil Ouattara. Jako vítěze ho uznávají také západní státníci, OSN a Evropská komise. Ústavní výbor, blízký dosavadní hlavě státu, však s poukazem na údajné podvody zrušil statisíce hlasů a za vítěze prohlásil Gbagba.

Africká unie do země vyslala bývalého jihoafrického prezidenta Thaba Mbekiho, který měl zprostředkovat jednání mezi oběma hlavními protagonisty krize. Dvoudenní jednání však skončila bez viditelného výsledku.

Šéfka evropské diplomacie Catherine Ashtonová uvedla, že EU je připravena vydat se cestou sankcí, pokud nedojde k rychlému vyřešení krize. Například by mohla být krácena finanční pomoc této zemi. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy požádal Gbagba, aby přijal porážku a odstoupil. I přesto, že Ouattara má mezinárodní podporu, Gbagbo nadále drží v rukou řadu mocensky důležitých oblastí, jako jsou například armáda a státní média.

V Abidžanu vyšly do ulic stovky lidí. Příznivci opozičního kandidáta Ouattary provolávali hesla proti Gbagbovi a v ulicích zapalovali pneumatiky. Podle mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Amnesty International v násilných střetech od druhého kola voleb zahynulo nejméně 20 lidí.