Maďaři obžalovali Csatáryho z válečných zločinů

Budapešť - Maďarská prokuratura obžalovala Lászla Csatáryho z válečných zločinů spáchaných za druhé světové války. Proces s ním by měl začít do tří měsíců. O jeho vydání přitom žádá Slovensko, kde nyní 98letý muž za války působil. Csatáry byl v někdejším Československu odsouzen k trestu smrti, který slovenský soud nedávno změnil na doživotí.

Podle budapešťské prokuratury je Csatáry obžalován z nezákonné popravy a mučení lidí, čímž se dopustil válečných zločinů částečně jako pachatel a částečně jako spolupachatel. Proces by měl začít do tří měsíců. „Internované Židy pravidelně bil holýma rukama, bez jakéhokoli důvodu je bičoval, a to bez ohledu na okolnosti, pohlaví, věk či zdravotní stav napadených lidí,“ upřesnila mluvčí budapešťské prokuratury Bettina Bagolyová.

Podle Wiesenthalova centra sehrál Csatáry klíčovou roli v deportaci více než 15 tisíc Židů do Osvětimi na jaře 1944. Za druhé světové války působil jako šéf maďarské policie v košickém ghettu. Na konci války Csatáry uprchl z Maďarska a usadil se v Kanadě, která mu udělila občanství. V říjnu 1997 tuto zemi opustil, aby se vyhnul hrozícímu vyhoštění kvůli tomu, že kanadské občanství získal na základě falešných údajů. Loni byl odhalen v Budapešti, kde žil pod cizím jménem. Následně na něj byla uvalena domácí vazba.

Na Slovensku je Csatáry podezřelý také z podílu na dalším válečném zločinu. Případ, v němž nebyl zatím nikdo obviněn, souvisí se zatčením a následnou deportací mladého Slováka v roce 1945 do Německa.

Krajský soud v Košicích letos formálně změnil na doživotí původní verdikt československého soudu, který v roce 1948 odsoudil Csatáryho v nepřítomnosti za válečné zločiny. Trest smrti byl totiž v Československu zrušen na začátku 90. let. Slováci si od změny trestu slibovali, že jim tento krok umožní dosáhnout vydání Csatáryho z Maďarska. Vzhledem k jeho věku a špatnému zdravotnímu stavu a ke skutečnosti, že proces by měl trvat nejméně několik měsíců, je málo pravděpodobné, že se Csatáry vydání na Slovensko dožije.