Írán jedná s šesti mocnostmi o jaderném programu

Ženeva - Jistého pokroku se dnes podařilo dosáhnout v Ženevě během dalšího kola jednání o íránském jaderném programu. S vyslancem Teheránu Saídem Džalílím se za skupinu 5+1 (pět stálých členů Rady bezpečnosti - Čína, Francie, Rusko, USA, Velká Británie - plus Německo) sešla evropská ministryně zahraniční Catherine Ashtonová. Schůzka začala den poté, co se Íránu poprvé podařilo vyrobit vlastní uranový koncentrát, který se dá následně využít jako palivo do jaderné elektrárny, stejně jako do atomové bomby. Rozhovory pokračují v úterý v devět hodin ráno, íránská delegace hodnotí dnešní jednání jako úspěšné.

Šéfka diplomacie EU trochu nelogicky zastupuje nikoliv sedmadvacítku, ale šestici zemí, které dlouhodobě jednají s Íránem o jeho jaderných ambicích. Program rozhovorů není znám, Západ si ale od jednání mnoho neslibuje. Očekává se maximálně dohoda na dalším kole jednání s konkrétněji stanovenou agendou.

Podle jednoho z účastníků rozhovorů bylo 75 procent dopoledních jednání věnováno jaderné problematice. Tento zdroj to označil za úspěch, jelikož Íránci předem tvrdili, že jaderné otázky budou jenom okrajové, a íránský ministr zahraničí Manúčehr Mottakí v Římě řekl, že Írán o obohacování uranu v Ženevě jednat nebude.

„Buďte si jistí, že náš výzkum postupuje kupředu. S pomocí boží, pokud vše půjde tak jako doposud, dodáme příští rok v září do reaktoru v Teheránu první palivo vyrobené u nás,“ uvedl íránský viceprezident Alí Akbar Sálehí. Jeho země nicméně tvrdí, že celý výzkum má pouze vědecké pozadí, a právě takové záruky bude po zemi požadovat i Asthonová. Prezident Mahmúd Ahmadínežád ovšem předeslal, že jeho vyslanec o obohacování uranu v Ženevě jednat nebude.

Asthonová by s Íránci měla mluvit také o dva dny starém obvinění Mezinárodní agentury pro atomovou energii ze špionáže (IAEA). „Agentura se svými inspektory vyslala špiony, pracující pro zahraniční tajné služby, a měla by nést odpovědnost,“ konstatoval íránský ministr informací Haidar Moslehí.

Vztahy mezi Íránem a IAEA jsou napjaté dlouhodobě. Spory ještě vygradovaly po nástupu Jukány Amana do jejího vedení. Nový šéf agentury prohlásil, že Írán může pracovat na vývoji jaderné bomby. Ten to přitom opakovaně odmítá.