Washington varoval Ekvádor před udělením azylu Snowdenovi

Hongkong - Ekvádorský ministr zahraničí Ricardo Patiňo potvrdil, že Edward Snowden obviněný v USA ze špionáže požádal tuto jihoamerickou zemi o azyl. Snowden je nyní na moskevském letišti Šeremeťjevo, kam přiletěl z Hongkongu. Z ruské metropole by měl odletět až v pondělí. Washington už Rusům vzkázal, že Snowdenovi nesmí být povoleno pokračovat v cestě. Varoval také Ekvádor, aby mu azyl neuděloval. Venezuelu a Kubu pak žádal o to, aby ho v případě příletu vykázaly.

Ruský televizní kanál 24 TV uvedl, že Snowden nemá ruské vízum, proto bude muset strávit noc přímo na mezinárodním letišti Šeremeťjevo. Zítra by měl pokračovat dál - podle médií odvolávajících se na zdroje v aerolinkách by měl letět do Havany, odkud chce zamířit dál do Latinské Ameriky.

Ruské ministerstvo zahraničí už potvrdilo, že Moskva má být pouze tranzitním místem. Snowden odletěl z Hongkongu dopoledne místního času (04:55 SELČ) na palubě letu SU213, který v Moskvě přistál v 15:15 SELČ.

V souvislosti s příletem Snowdena do Moskvy ruské úřady podnikly na letišti Šeremeťjevo mimořádná opatření. „K zajištění náležité bezpečnosti Edwarda Snowdena a také kvůli jeho spolehlivému odletu z Moskvy do další destinace úřady přijaly všechna nezbytná bezpečnostní opatření. Učinily vše pro to, aby Snowden přenocoval v tranzitním hotelu a aby bez zbytečných problémů mohl odletět na Kubu,“ řekl Interfaxu ruský zdroj obeznámený se situací. Na letišti bylo podle Interfaxu spatřeno vozidlo ekvádorských diplomatů. Měl jím přijet ekvádorský velvyslanec v Rusku, aby se se Snowdenem sešel v letištním tranzitním hotelu.

Američané chtějí Snowdena dostat z jakékoliv země 

Server WikiLeaks zajišťuje bývalému technikovi tajných služeb na jeho žádost bezpečnou cestu. V rámci této akce prý se Snowdenem cestuje několik diplomatů a právník. Zakladatel WikiLeaks Julian Assange tráví již druhý rok na ekvádorské ambasádě v Londýně, kde se ukrývá před hrozbou vydání do USA. Ekvádor mu v případě podobném tomu Snowdenovu azyl udělil.

Americké ministerstvo spravedlnosti hodlá usilovat o Snowdenovo vydání z jakékoli země. Podle šéfa zpravodajského výboru americké Sněmovny reprezentantů Mika Rogerse musí nyní vláda využít veškeré zákonné prostředky, aby jej dostala na americkou půdu.  

Plakát na podporu Edwarda Snowdena
Zdroj: ČTK/AP/Kin Cheung

„Spojené státy jsou největším darebákem naší doby“

Čína dnes se zostřenou dávkou sžíravosti reagovala na nová odhalení bývalého technika americké rozvědky Snowdena. Podle jeho sdělení čínskému listu South China Morning Post se hackerské útoky rozvědky USA soustředily i na takové cíle, jako jsou čínské mobilní telefonní společnosti či jedna z nejprestižnějších univerzit v zemi.

Oficiální tisková agentura Nová Čína označila Spojené státy za „největšího darebáka současnosti“, pokud jde o útoky v rámci informačních technologií. Nejnovější obvinění ze špionáže čínských mobilních sítí „ukazují, že Spojené státy, které se dlouho pokoušely samy sebe prezentovat coby nevinnou oběť počítačových útoků, jsou v tomto oboru největším darebákem naší doby“, napsala Nová Čína.

  • USA by „měly podat vysvětlení Číně i dalším zemím, z jejichž špehování jsou obviněny. Měly by světu sdělit cíle svých programů a nelegálního pirátství“, dodala Nová Čína.

Snowden předal médiím informace o programu, v jehož rámci americká Národní agentura pro bezpečnost (NSA) a Federální úřad pro vyšetřování (FBI) sbírají data o telefonické a internetové komunikaci soukromých osob.

Od 20. května se ukrýval v Hongkongu; Spojené státy ho obvinily ze špionáže, krádeže a „předání vládního majetku“, a požádaly hongkongské úřady o jeho vydání.