Dopustil jsem se chyb. Egyptu hrozí chaos, přiznal Mursí

Káhira – Egyptský prezident Muhammad Mursí varoval před pokračujícími protesty v zemi. Podle něj hrozí naprosté ochromení země. Polarizovaná politická scéna by navíc mohla uvrhnout Egypt do chaosu. Ve svém projevu u příležitosti blížícího se ročního výročí své vlády Mursí přiznal, že dělal chyby. Zdůraznil, že státní instituce v Egyptě potřebují „radikální a rychlé“ reformy. Na neděli jsou naplánované masivní provládní i protivládní demonstrace.

Spolu s přiznáním vlastních omylů prezident zároveň obvinil neupřesněné „nepřátele Egypta“ ze sabotáže demokratického systému, který se zrodil z povstání v roce 2011 a za kterého byl islamista Mursí před rokem zvolen prezidentem. „Politická polarizace a konflikt dosáhly stadia, které ohrožuje naši rodící se demokratickou zkušenost a které hrozí, že uvrhne celý národ do stavu ochromení a chaosu.“ Mursí ho přednesl před vybraným publikem oficiálních představitelů a stoupenců islamistů. Jeho dvou a půl hodinovou řeč živě vysílala televize.

Muhammad Mursí:

„Aby revoluce dosáhla svého úspěchu a naplnila svoji sílu, je třeba se vyvarovat mimořádných opatření. Po roce v úřadu jsem ale zjistil, že bez radikálních rozhodnutí to nejde.“

Za rok Mursího vlády se v Egyptě konalo přes 9 400 protestů a letos se jejich počet každý měsíc ve srovnání s loňskem zvýšil sedmkrát. Velkou demonstraci chystá opozice na neděli, tedy výroční den Mursího nástupu do nejvyššího úřadu.

Egyptský prezident v projevu prohlásil, že plánované demonstrace jsou organizovány zkorumpovanými bývalými funkcionáři Mubarakova režimu. „Každá revoluce má nepřátele,“ prohlásil první islamista v čele egyptského státu.

Tisíce Mursího odpůrců se shromáždily na káhirském náměstí Tahrír, aby vyslechly přenos jeho projevu. Jen málokdo ale očekával, že Mursí v něm ohlásí nějaké významnější kompromisy. Krátce po projevu napadli sídlo Muslimského bratrstva - strany, ze které prezident pochází.

Mursího odpůrci
Zdroj: ČTK/AP/Amr Nabil

Opozice se znovu chystá do ulic, v neděli bude v Egyptě horko

Opozice nepřestává Mursího kritizovat za to, že nedokáže zlepšit ekonomickou situaci v zemi a vede ji k islámským stranám, které ho do funkce nominovaly. Usiluje o Mursího odvolání a sesbírala už pod protestní petici na 15 milionů podpisů.

Mursí má ale rovněž stoupence, kteří také vycházejí do ulic a projevují mu podporu. Chtějí to udělat i v neděli, takže hrozí další násilí a střet obou táborů.

Egyptská armáda už předem varovala, že nebude stát stranou, pokud se opoziční demonstrace plánované na nadcházející víkend zvrhnou v násilí. Na znepřátelené politiky apelovala, aby se snažili o domluvu.

Egypt je po Mursího projevu v napětí (zdroj: ČT24)