Zeman v Handelsblattu: Ústavu nezměním, ústavní zvyklosti ale ano

Berlín - Prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro německý list Handelsblatt řekl, že nemůže změnit českou ústavu. Co ale může změnit, jsou podle něj ústavní zvyklosti. Narážel tak například na kauzu kolem jmenování velvyslanců.

„Ani přímo zvolený prezident nemůže změnit ústavu. Co ale změnit můžu, jsou ústavní zvyklosti, které v ústavě nejsou. To se týká i jmenování velvyslanců,“ řekl Zeman. Právě kvůli otázce velvyslanců vedl prezident spor s dosavadním ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem. 

Právě jmenování velvyslanců se dosud řídilo kromě ústavy i zvykem, že prezident se vesměs dohadoval na jmenování diplomatů s ministrem zahraničí či vládou. V samotné ústavě přitom přímo ministr zahraničí zmíněný v této souvislosti není a tím argumentuje i Miloš Zeman. Prezident prosazuje na velvyslanectví v Bratislavě Livii Klausovou a do Moskvy chce europoslance Vladimíra Remka. Ministr Schwarzenberg je ale proti a celý proces jmenování velvyslanců je již delší dobu zablokovaný. 

Zeman se rozhovořil i o úřednické vládě designovaného premiéra Jiřího Rusnoka. Zopakoval, že nejdůležitějším úkolem kabinetu bude sestavení nového rozpočtu. O osudu Rusnokovy vlády, která patrně nezíská důvěru parlamentu a do podzimu skončí, ale odmítl spekulovat. 

„Musíme počkat na hlasování Poslanecké sněmovny,“ řekl Zeman s tím, že možnost předčasných voleb vítá. „Pokud dolní komora nové volby odmítne, budeme muset znovu vyjednávat,“ dodal o možnosti, kdy poslanci Rusnokovi důvěru nedají a zároveň odmítnou rozpuštění parlamentu. 

Zeman kuřák

Zeman si v úvodu rozhovoru postěžoval, že Německo není pro kuřáky dobrou zemí. Během 30minutové diskuse vykouřil český prezident, který se láskou k tabáku nijak netají, tři cigarety, poznamenal Handelsblatt.