Oheň se městem šířil jako vlna, popisují svědci nehodu vlaku s cisternami

Montreal - Požár, který vypukl při havárii vlaku v kanadské provincii Québec, se podařilo uhasit. Cisterny s ropou hořely v městečku Lac-Megantic od soboty. Při neštěstí zemřelo nejméně pět lidí, čtyřicet dalších záchranáři stále pohřešují a připouštějí, že je kvůli extrémním teplotám při požáru nemusí nalézt nikdy.

„Plameny, ohně jsou uhašeny. Vyhráli jsme,“ oznámil šéf hasičů Denis Lauzon k vykolejení vlaku americké společnosti The Montreal, Maine & Atlantic Railway s desítkami cisteren.

Potvrzených je zatím pět mrtvých. Dalších čtyřicet lidí úřady pohřešují. „Víme, že mrtvých bude více, než kolik jsme zatím našli těl. Ale v tuto chvíli k tomu nemůžeme přiřadit žádné konkrétní číslo,“ uvedl důstojník policie Michel Brunet. Všechna nalezená těla byla odeslána do Montrealu k pitvě. Na internetu se objevují první oficiální seznamy obětí.

Svědci popisují, jak se od cisteren šířil oheň ulicemi jako vlna. Záchranáři nemuseli ošetřovat skoro žádné zraněné - kdo utekl, ten se zachránil, kdo ne, má jen malou šanci na přežití. Na místo už dorazil i kanadský premiér Stephen Harper.

  • „Vypadá to tu jako ve válce. Velká část centra byla zničena, je to opravdu strašné. Počítáme oběti, a to ještě spoustu dalších lidí pohřešujeme,“ uvedl premiér Harper.

Nákladní vlak s ropou strojvůdce odstavil na noc ve stanici nedaleko od města. Podle vyšetřovatelů se zřejmě uvolnily brzdy a souprava pěti lokomotiv a 72 cisteren ujela ze spádu a nabrala velkou rychlost. V ostrém oblouku přímo v centru městečka vlak vykolejil.

Okolnosti neštěstí policie dále vyšetřuje. Hodinu před nehodou byl v havarované lokomotivě požár, který uhasili hasiči ze sousední vesnice. Tragédie oživila v Kanadě i kritiku úsporných opatření na železnici, kvůli nimž dnes hlídá vlaky méně lidí než dřív.