Evropa zařadila vojenské křídlo Hizballáhu na černou listinu

Brusel - Ministři zahraničí Evropské unie se dnes rozhodli zařadit vojenské křídlo libanonského hnutí Hizballáh na evropský seznam teroristických organizací. Dohodu provázejí záruky, že bude pokračovat podpora Evropské unie stabilitě Libanonu, včetně finanční a humanitární pomoci. Libanon označil rozhodnutí za ukvapené a za možnou komplikaci libanonské politiky. Unijní krok naproti tomu uvítal Izrael jako jasný vzkaz světu, že Hizballáh je teroristická organizace.

Zařazení vojenského křídla Hizballáhu na seznam v Bruselu opět podpořili ministři zahraničí Británie a Německa. Před pravidelnou ministerskou schůzkou EU William Hague i Guido Westerwelle zdůraznili, že Evropa musí zaujmout jasný postoj vůči terorismu. Hague odmítl námitky některých států, že by krok mohl destabilizovat situaci v Libanonu, kde je Hizballáh ve vládě. Je důležité, aby na teroristický útok na evropské půdě přišla jasná odpověď, řekl Hague v souvislosti s atentátem v bulharském Burgasu před rokem, při němž zahynulo pět izraelských turistů. Podle Bulharska za útokem stojí Hizballáh, který to popírá. Řadu evropských zemí popuzuje podpora hnutí vojskům syrského prezidenta Bašára Asada v syrské občanské válce.

Podle diplomatických zdrojů Česká republika spolu s dalšími státy přistoupila na kompromis, který zaručuje, že bude pokračovat podpora Evropské unie stabilitě Libanonu, včetně finanční a humanitární pomoci a podpory pro libanonskou armádu, která je považovaná za stabilizační faktor v zemi. S tímto kompromisem přišla minulý týden šéfka unijní diplomacie Catherine Ashtonová. Česko spolu s Irskem, Maltou, Rakouskem a několika dalšími státy dosud zdůrazňovalo, že by zařazení vojenského křídla Hizballáhu mohlo destabilizovat Libanon, kde je Hizballáh ve vládě. Připomínalo také potíže při rozlišování vojenského a politického křídla hnutí. Proti byl i libanonský premiér i prezident.

Rozhodnutí o zařazení na černou listinu mimo jiné znamená, že představitelé vojenského křídla Hizballáhu mají zákaz vstupu do EU a že budou zmrazena jejich aktiva v Evropě. Již minulý týden ale nejmenovaný vysoký představitel EU připustil, že nebude snadné sankce v praxi uplatnit. Vojenské křídlo Hizballáhu nemá žádný právní status a bude složité určit, na koho se sankce vztahují.

Hizballáh byl na seznam teroristických skupin zařazen v Izraeli v roce 1989, v USA v roce 1997, v Kanadě v roce 2002 a v Austrálii od rok později.

Hizballáh rozhodnutí EU nekomentoval. Jeho vůdce šajch Hasan Nasralláh už ale v květnu, kdy se o úmyslech unie hovořilo, řekl, že zařazení Hizballáhu na seznam bude pouhým „inkoustem na papíře“. Rozhodnutí EU uvítal Izrael, který s Hizballáhem bojoval v několika konfliktech. „Teď je celému světu jasné, že je to teroristická organizace,“ řekla dnes izraelská ministryně spravedlnosti Cipi Livniová.