Díky bezvětří nebudou požáry na Rhodosu kolosální

Atény - Zejména díky počasí se hasičům na řeckých ostrovech Rhodos a Kréta podařilo dostat pod kontrolu několikadenní rozsáhlé lesní požáry, které zničily nejméně 4 000 hektarů porostu. Podle starosty Rhodosu nyní panuje bezvětří a hasiči za pomoci vrtulníků a letadel zřejmě ještě dnes oheň zcela uhasí.

Naopak na španělské Mallorce oheň zuří dál a ostrov zažívá jeden z nejničivějších požárů ve své historii. Od pátku, kdy začal hořet porost poblíž přístavu Andratx, už oheň strávil nejméně 2 000 hektarů lesa. S požárem bojuje na 400 hasičů, kteří mají k dispozici 28 hasicích vrtulníků a letadel. Hasičům navíc nepřeje počasí - teploty se blíží 40 stupňům Celsia a fouká silný vítr. Zatím nejsou hlášeni žádní zranění, neshořely ani žádné obytné stavby. Evakuováno bylo na 800 lidí. Oheň se zřejmě rozšířil vinou muže, kterému se vymklo z ruky spalování suché trávy a listí. Podle expertů bude trvat nejméně 80 let, než se podaří napravit všechny ekologické škody. Oheň postupuje směrem k přírodnímu parku Sierra de Tramontana.

S požárem bojuje i Rakousko, který v alpském pohoří Gesäuse ve Štýrsku postihl asi dva hektary lesa. Plameny, se kterými hasičům pomáhají tři vrtulníky armády a ministerstva vnitra, jsou nyní pod kontrolou. Porost se vzňal zřejmě od jisker brzdícího nákladního vlaku.