Ne paměť jako slon, ale paměť jako delfín

Washington - Ne sloni, ale delfíni mají rekordní paměť. Zjistili to američtí vědci. Ti dokázali, že delfíni si pamatují hlasy blízkých jedinců svého druhu, a to třeba i dvacet let. Rekordní paměť mají delfíni podle vědců vyvinutou díky vysoce vyspělým sociálním vztahům.

Samice delfína skákavého Allie a Bailey spolu kdysi žily v jednom delfináriu na Floridě. Jenže už před dvaceti lety tyto dvě samice rozdělili a Bailey zamířila na Bermudy. Teď, po řadě let, jako by se samice znovu setkaly, i když ne osobně. Vědci totiž přehráli Bailey nahraný hlas její staré kamarádky Allie. Delfíní samice na zvuk velmi silně reagovala. Právě to je prý důkazem, že delfíni mají paměť větší než slon. 

Vědci studovali i desítky dalších delfínů, aby teorii potvrdili. Sledovali celkem 56 jedinců, kteří se stěhovali mezi šesti různými zoologickými zahradami a akvárii ve Spojených státech a na Bermudách. 

I desítky let staré nahrávky ukázaly, že si na sebe delfíni pamatují. „Když hlas znají, delfíni se pak o zvuk zajímají mnohem déle,“ říká Jason Bruck z chicagské univerzity. „Udržují kontakt s přehrávačem,“ vysvětluje. 

Delfíni
Zdroj: Juniors Bildarchiv/ČTK

Vědci se pak snažili zmást delfíny nahrávkami, které byly hlasům jejich dřívějších známých podobné. Delfíni přitom bezpečně poznali, když spustila nahrávka jedinců, se kterými se už v minulosti setkali. „Když zvuk neznají, většinou mají tendenci takový hlas ignorovat. Dosud ještě žádná studie zvířecího chování nezaznamenala paměť takového rozsahu,“ dodává Jason Bruck. 

Autoři studie se domnívají, že tato dlouhodobá paměť je produktem komplexních sociálních vztahů, které se mezi delfíny vyvinuly. „Je pro ně důležité pamatovat si volání delfínů, s nimiž se v minulosti střetli, aby se mohli rozhodnout, zda jde o někoho, s nímž je dobré se setkat, či nikoli,“ vysvětlil Bruck. I když vědci dokázali, že i sloni mají obrovskou paměť, ještě nejsou zcela prozkoumané případy, že by jejich paměť sahala mimo blízké příbuzenské vztahy těchto savců.    

Delfín skákavý je podle jiné nedávno zveřejněné vědecké studie mezi zvířaty unikátní i v dalším ohledu. Je jediným savcem mimo člověka, který používá jména ostatních jedinců svého druhu, aby upoutal jejich pozornost. Podle vědců totiž delfíni v jednotlivých zvucích rozeznávají svá jména.