V Polsku obžalováni za krádež nápisu v Osvětimi tři lidé

Varšava – Kvůli krádeži nápisu Arbeit macht frei (Práce osvobozuje) z bývalého nacistického tábora v Osvětimi dnes polská prokuratura v Krakově obžalovala tři muže. Mezi nimi je i Švéd, který krádež z loňského prosince zorganizoval. Už v březnu byli za krádež nápisu odsouzeni tři lidé.

Švéd Anders Högström přesvědčoval své komplice v Polsku, aby nápis ukradli. Dokonce se k tomu polské policii přiznal. Podle něj si krádež objednal švédský sběratel, milionář Lars W., ten to ale popírá. 

Högström sedí od dubna v Polsku ve vyšetřovací vazbě, kde nyní bude čekat i na soud. Zadržen byl v únoru ve Švédsku. Pokud soud uzná jeho vinu, hrozí mu trest vězení v délce dvou let a osmi měsíců. Případný trest by si ale odpykal ve Švédsku. 

Arbeit macht frei

Ve vyhlazovacím táboře v Osvětimi, který vznikl v roce 1940, nacisté zavraždili 1,1 milionu lidí, hlavně Židů. Zdejší nápis Arbeit macht frei vyrobili na příkaz Němců polští političtí vězni. Tábor koncem ledna 1945 osvobodila sovětská Rudá armáda.

Prokuratura dnes obžalovala také dva Poláky, kteří jsou taktéž ve vazbě. I oni se přiznali, že se na krádeži podíleli. Už v březnu poslal soud do vězení na půldruhého roku až 2,5 roku tři muže, kteří do Osvětimi přijeli a nápis ukradli. Navíc jim soud nařídil zaplatit pokutu. 

Zloději ukradli nápis loni v prosinci, rozřezali ho na tři kusy, policisté následně nápis našli. Teď probíhá jeho oprava, není zatím jasné, zda se ukradený originál do Osvětimi vrátí, na jeho místě visí replika. Původní nápis by tak mohl skončit v muzeu.