Do konfliktu se chce vložit vedení káhirské mešity

Káhira - Rozhovory s oběma stranami egyptského občanského konfliktu chce vést vedení káhirské mešity Al-Azhar. Ta má má významné slovo v sunnitském islámu. Velký imám Ahmad Tájib má už v pondělí promluvit se zástupci obou stran. Muslimské bratrstvo ale nepolevuje v protestech, kterými chce dosáhnout návratu Muhammada Mursího do funkce prezidenta. Armáda ho sesadila začátkem července, bratrstvo to však odmítá uznat. Egyptská policie tyto akce považuje za ohrožení bezpečnosti a již v pondělí má začít stoupence Mursího rozhánět.

Muslimské bratrstvo na dnešek svolalo dalších deset pochodů v různých částech Káhiry na podporu toho, čemu říká legitimní zvolení prezidenta Mursího. Stoupenci bratrstva, za něž byl Mursí loni zvolen, se denně shromažďují na dvou místech v Káhiře a hodlají v těchto akcích pokračovat do té doby, než bude Mursí znovu v úřadě. 

Mursí svou politikou Egypt rozdělil a dával velký prostor požadavkům islamistického bratrstva, které mělo většinu v parlamentu. O usmíření obou táborů se zatím marně snažili prostředníci z ciziny. 

Neúspěch diplomatů

Kancelář úřadujícího egyptského prezidenta 7. srpna oznámila, že snaha zahraničních diplomatů najít řešení pro egyptskou politickou krizi byla neúspěšná. Odpovědnost za to připsala Muslimskému bratrstvu. Prozatímní egyptský premiér Házim Bibláví o pár hodin později řekl, že záměr vlády vyklidit dva protestní tábory islamistů v Káhiře je nezvratný, a vyzval demonstranty, aby je rychle opustili. USA reagovaly prohlášením, že v Egyptě je stále ještě čas na dialog, a vyzvaly strany konfliktu ke kompromisu.

Ilustrační foto
Zdroj: Amru Salahuddien/ČTK/XINHUA

O usmíření se pokusí Tájib, pozval si zástupce obou stran

Nově se chce o usmíření obou stran egyptského konfliktu pokusit Tájib. Pozval zástupce obou táborů na pondělek a zahájí s nimi konzultace. „Al-Azhar se zabývá všemi návrhy na usmíření, které předložili politici a intelektuálové, a hledá kompromis přijatelný pro celý Egypt,“ sdělil Tájibův poradce listu Al-Ahrám. 

Od 3. července, kdy byl Mursí svržen, zahynulo při demonstracích přes 200 lidí. Vláda nařídila policii, aby shromáždění pořádaná na podporu Mursího ukončila, a označila je za bezpečnostní ohrožení státu.

Egyptská armáda
Zdroj: ČT24

K útoku na islámské ozbrojence se přihlásila egyptská armáda

Za přísných bezpečnostních opatření byli včera na severu Sinajského poloostrova pohřbeni čtyři islamisté, kteří v pátek zahynuli při raketovém útoku. Málo známá militantní skupina Ansar Bajt Makdis uvedla, že muži se stali terčem izraelského bezpilotního letounu. Egyptská média ale později s odvoláním na bezpečnostní zdroje sdělila, že radikály zabili vojáci egyptské armády.

Armáda se ke včerejšímu útoku přihlásila. Případ vyvolává spekulace o vojenské spolupráci mezi Izraelem a Egyptem proti společnému nepříteli.

  • „Vojenská spolupráce v oblasti Sinaje a v oblasti hranice mezi Egyptem a Gazou a mezi Egyptem a Izraelem samotným pochopitelně probíhá. Mírová dohoda mezi Izraelem a Egyptem je jednou z klíčových listin a z klíčových pilířů obrany obou dvou států. Území Sinaje je obrovské a egyptská armáda ho nemá pod kontrolou, proto se také ze Sinaje stala jakási základna pro muslimské radikály z celého světa, což je jak pro Egypt, tak pro Izrael, ale i pro Evropu velmi nepříjemné,“ vysvětlil zpravodaj ČT Jakub Szántó.
Telefonát Jakuba Szántó (zdroj: ČT24)