Past vedle pasti: Dreamlinery tentokrát zlobí elektrika

Tokio – Další problémy u nových letounů Boeing 787 Dreamliner objevily japonské aerolinky ANA (All Nippon Airways). Potíže se tentokrát týkají elektrického systému. Dreamliner je považován za nejmodernější dopravní letadlo, od uvedení do provozu ho ale provázejí značné problémy. V polovině ledna bylo všech zhruba 50 dreamlinerů po celém světě na několik měsíců odstaveno z provozu kvůli přehřívání baterií, nynější problémy s tím ale nesouvisejí.

Společnost ANA při předletové údržbě jednoho z letounů na tokijském letišti zjistila problém v elektroinstalaci systému pro hašení požáru motorů. Elektroinstalace byla podle firmy vyměněna a letadlo se zpožděním odletělo. Společnost při následných kontrolách ostatních dreamlinerů objevila další dva podobné problémy. ANA jich má 20 a je největším provozovatelem těchto strojů na světě.

Inspekci svých letounů Dreamliner po zprávách o problémech zahájil i domácí konkurent Japan Airlines. Jeden z jeho strojů kvůli této kontrole nedokončil let do Helsinek a vrátil se do Tokia.

Telefonát Martina Velka (zdroj: ČT24)