Partner novináře píšícího o Snowdenovi byl zadržen a vyslýchán

Londýn - S odkazem na protiteroristický zákon zadrželi a vyslýchali životního partnera reportéra Glenna Greenwalda, který jako první zveřejnil informace Edwarda Snowdena o špionážním programu Prism. Osmadvacetiletého Davida Mirandu v neděli drželi devět hodin na londýnském letišti Heathrow a poté ho zase propustili. Informoval o tom deník The Guardian.

Brazilec Miranda byl v neděli na cestě z Berlína do Ria de Janeiro. Britská policie potvrdila, že byl na letišti zadržen kolem 8:00 ráno a ještě ten den odpoledne propuštěn. Podle protiteroristického zákona může policie podezřelého zadržovat až devět hodin, aniž by ho zatkla. Deník Guardian napsal, že policisté Mirandovi zabavili mobilní telefon, počítač a paměťová média.

Novinář Greenwald zadržení svého partnera odsoudil jako neodůvodněné a označil to za šikanu a ohrožování svobody médií. „Zadržet mého partnera na celých devět hodin, odpírat mu právníka a sebrat mu velkou část věcí, to vše má zjevně zastrašit ty z nás, kdo informovali o NSA (americké Národní agentuře pro bezpečnost) a GCHQ (britské zpravodajské službě),“ uvedl reportér.

Zadržení Mirandy kritizovala také Brazílie. Podle tamního ministerstva zahraničí nelze nijak zdůvodnit zadržení „osoby, proti které nejsou vznesena žádná obvinění, jež by ospravedlňovala užití protiteroristického zákona“.

Američan Greenwald zveřejnil materiály o tajném sledování telefonické a internetové komunikace v červnu. Poskytl mu je bývalý bezpečnostní technik tajných služeb Snowden. Ten byl v USA za tento čin obviněn ze špionáže, před americkou justicí se ale nyní skrývá v Rusku, kde získal dočasný azyl.