KLDR volí mírnější tón, na švýcarské lanovky ale může zapomenout

Pchjongjang – V trochu mírnějším tónu, než je zvykem, kritizovala Severní Korea nynější společné jihokorejsko-americké vojenské cvičení. To začalo v pondělí a potrvá do 30. srpna. Severokorejský Výbor pro mírové sjednocení Koreje varoval Jižní Koreu před neupřesněnými „nekontrolovatelně katastrofálními následky“ a manévry označil za „velké válečné cvičení proti KLDR“.

V případě posledního vyostření krize na Korejském poloostrově letos na jaře přitom Pchjongjang hrozil vším možným včetně války a jaderného úderu. To, že tentokrát nezazněla žádná ostřejší prohlášení a tradiční válečná rétorika, vnímají analytici jako známku severokorejského zájmu o pokračování rozběhnuté diplomacie. Oba korejské státy se totiž minulý týden dohodly na znovuotevření společného průmyslového komplexu Kesong a v neděli KLDR souhlasila i s jihokorejským návrhem obnovit schůzky rodin rozdělených po korejské válce. O sloučení rodin dnes přijel do Pchjongjangu diskutovat šéf Mezinárodního výboru Červeného kříže; navštíví i Soul.

Cvičení Ulchi Freedom Guardian je v podstatě počítačově simulovanou válečnou operací, jež zahrnuje 30 000 amerických a 50 000 jihokorejských vojáků. Americké a jihokorejské vojenské velení uvedlo, že toto cvičení je obranné a jeho cílem není útočit na KLDR. Jeho rámec tvoří simulovaná invaze z KLDR.

Švýcarsko zablokovalo prodej lyžařských lanovek do Severní Koreje

Naopak to trochu zajiskřilo mezi KLDR a Švýcarskem. Bern totiž v pondělí oznámil, že zablokoval dohodu o prodeji lyžařských lanovek do Severní Koreje. Tento krok patrně zpomalí výstavbu lyžařského střediska, jež je považováno za nejoblíbenější projekt severokorejského vůdce Kim Čong-una. To KLDR staví coby odpověď na přípravy znepřátelené Jižní Koreje na zimní olympijské hry v roce 2018.

KLDR má na Švýcarsko speciální vazby. Kim Čong-un tu chodil do střední školy nedaleko Bernu, aniž odhalil svou skutečnou totožnost, a údajně se naučil lyžovat na horských svazích této alpské země.

Švýcarská společnost Bartholet Maschinenbau (BMF) chtěla prodat sedačkové a kabinkové lanovky Pchjongjangu, aby pomohla vyplnit sen Kim Čong-una o „lyžařském středisku světové úrovně“. Švýcarský státní úřad pro ekonomické záležitosti (SECO) ale zablokoval tuto dohodu, jejíž hodnota podle dostupných údajů dosahovala sedmi milionů švýcarských franků (asi 152 milionů korun). K tomuto kroku SECO přistoupil poté, co švýcarská vláda letos v červenci rozšířila své sankce vůči KLDR.