Američtí tajní sledovali e-maily, i když neměli

Washington – Americká Národní agentura pro bezpečnost (NSA) sledovala desítky tisíc souborů elektronické pošty Američanů, i když e-maily nijak nesouvisely s terorismem. Po zjištění omylu informovala NSA soud, který nařídil, aby agentura omezila objem shromažďovaných dat i dobu jejich uchovávání.

Uvedená informace vyplývá z verdiktů tajného soudu, který má za úkol kontrolovat činnost NSA při monitorování internetové a telefonické komunikace. O odtajnění soudních rozhodnutí dnes rozhodl šéf amerických bezpečnostních služeb James Clapper. Podle odtajněných soudních protokolů například NSA v roce 2011 nedopatřením zachytila až 56 000 položek mailové korespondence Američanů, která s terorismem nijak nesouvisela.

Na existenci globálního špionážního programu NSA, jehož cílem bylo sledovat obrovské objemy elektronické pošty a telefonních hovorů, upozornil bývalý bezpečnostní technik Edward Snowden. Ten se od června před americkou spravedlností skrývá v Rusku. Stanout před americkým soudem nehodlá, v případě odsouzení by mu hrozilo 30 let vězení.

Snowdenovy informace vyvolaly silnou vlnu protestů a tlak na americkou vládu, aby od rozsáhlého špehování upustila. Prezident Barack Obama nedávno oznámil, že hodlá posílit transparentnost činnosti bezpečnostních složek a podrobit analýze výzvědné a monitorovací technologie amerických špionážních organizací.