Rybáři na Gibraltaru jsou ohroženým druhem

Madrid - Diplomatická válka o Gibraltar neutichá. Velká Británie vyloučila jednání o suverenitě své středomořské výspy. To iniciovalo Španělsko, které se domáhá odstranění umělého podmořského útesu v tamních vodách, kvůli němuž klesly úlovky rybářů.

Útes se rozhodla vybudovat vláda tohoto britského území. Jde o sedm desítek betonových bloků s vyčnívajícími kovovými pruty. Vláda Gibraltaru tvrdí, že má pomoci podpořit růst rybí populace. Rybáři si ale stěžují, že jim bloky ničí sítě a snižují úlovky.

Je mezi nimi i José Luis Fernández, který se svou ženou Encarni vyráží na moře každé ráno ještě za tmy. Musí vytáhnout síť, kterou den předtím položili do vody.

Reportáž Petra Zavadila (zdroj: ČT24)

Jeho rodina má dlouhou rybářskou tradici. José se ale obává, že jejich řemeslu zvoní hrana. I proto, že kvůli novému útesu musí lovit ve vodách, kde je ryb mnohem méně. Za každodenní tvrdou práci dostane na přístavním molu od překupníků ryb zhruba sto eur. „Třicet eur na hlavu. Každý dostane třicet eur. Má žena, já i majitel lodě, což je můj otec,“ popisuje José Luis.

Jenom síť přitom stojí kolem tří tisíc. A neustále se ničí. Trhají ji třeba nákladní lodě, když vyjíždějí na moře. Každý víkend je proto nezbytné sítě opravovat. Jinak by za měsíc byla na odpis.

José Luis ani jeho kolegové už ani nepočítají s tím, že by betonové bloky někdy někdo znovu vytáhl ven. Nechávají všechno na dohodě mezi vládami v Madridu a v Londýně. Nijak zvlášť je nevzrušuje ani přítomnost britských vojenských lodí v gibraltarském přístavu. Střílet se z nich na ně prý určitě nebude. „Tahle řeka se z břehu nevylije. Oni se spolu domlouvají a snad vědí, co dělají. Problém je, že my jsme uprostřed toho všeho a trpíme tím,“ vysvětluje předák rybářů Leoncio Fernandéz.

Spor o útes a o hraniční kontroly, které Madrid zavedl v reakci na údajné zásahy Británie do práv španělských rybářů, je vyhrocením letité pře o území na jižním cípu Pyrenejského poloostrova nedaleko afrických břehů. Španělsko bylo nuceno postoupit Gibraltar Británii v roce 1713 na základě Utrechtské smlouvy, která ukončila války o španělské dědictví. Madrid tvrdí, že vydalo pouze známou skálu s městem na jejím úpatí, ne však okolní teritoriální vody a vzdušný prostor. Gibraltar si ale dělá nárok na vody v okruhu tří námořních mil (skoro šesti kilometrů).