Tři dny práce, žádný spánek, smrt. Bank of America zkoumá podmínky stážistů

Londýn – Společnost Bank of America Merrill Lynch začala zjišťovat, jaké pracovní podmínky mají její mladí zaměstnanci. Prošetřovat je začalo vedení banky poté, co byl jeden z jejích stážistů nalezen mrtev ve svém bytě a ukázalo se, že strávil v práci 72 hodin beze spánku.

Proč jedenadvacetiletý Moritz Erhardt zemřel, zatím není známo, vedení Bank of America se ale v souvislosti s úmrtím začalo zajímat o pracovní dobu mladých studentů a absolventů. Ti se během stáží snaží podávat výkony na hranici svých možností, aby si zajistili dobře placená místa v bankovním sektoru. Firma podle jejího mluvčího přezkoumá „všechny aspekty našich pracovních praktik se zvláštním důrazem na mladé pracovníky“.

Podle bývalých stážistů je ve finančním sektoru v Londýně a New Yorku běžné pracovat 20 hodin denně a trávit v práci i víkendy. Stážisté přitom hodně času tráví v práci dobrovolně, chtějí tak prokázat své schopnosti. Právníci však upozorňují, že firmy mají zákonnou povinnost zajistit všem zaměstnancům včetně stážistů, že nebudou vystaveni zdravotním a bezpečnostním rizikům.