Izraelští vojáci zastřelili v uprchlickém táboře tři Palestince

Ramalláh - Izraelští vojáci zastřelili tři Palestince a dvě desítky jich zranili při potyčce v uprchlickém táboře u Jeruzaléma, kam šli zatknout jednoho podezřelého aktivistu. Jedná se o nejhorší násilný incident mezi oběma stranami za posledních několik let. Podle palestinského zdroje izraelského deníku Haarec kvůli tomu Palestinci zrušili na dnešek plánovanou schůzku v rámci mírového procesu s Izraelem. USA, díky nimž byly mírové rozhovory obnoveny, to ale později popřely.

Podle očitých svědků pronikly obrněné džípy do tábora Kalandíja nad ránem. Obyvatelé komplexu je zasypali kamením. Izraelci na to odpověděli střelbou ostrými náboji.

Izraelská policejní mluvčí dodala, že vojáky obklopilo asi 1 500 Palestinců, z nichž mnozí házeli i zápalné lahve. Proto prý byly proti nim použity prostředky k rozehnání davů. Mluvčí nepotvrdila, zda byla použita i ostrá munice.

Oběť potyčky v palestinském uprchlickém táboře
Zdroj: ČTK/AP/Nasser Nasser

Dnešní jednání zrušeno nebylo

V reakci na incident úřad předsedy palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse obvinil Izrael z „ničení mírového procesu“. „Každodenní masakry a pokračující kolonizace jsou poselstvím Izraele, který chce zničit mírový proces,“ řekl mluvčí Nabíl abú Rudajná. „Politikou Izraele je všechno zničit. Vyzýváme Spojené státy, aby přijaly opatření, která zajistí, že mír nebude zničen,“ dodal.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Marie Harfová řekla, že „žádná schůzka zrušena nebyla“. Zda se ta dnešní konala, však nesdělila. „Obě strany jsou zapojeny do vážných a trvajících vyjednávání,“ dodala.

Izrael a Palestinci obnovili v minulých týdnech mírová jednání pod záštitou USA. Po bezmála tříleté pauze je zprostředkoval americký ministr zahraničí John Kerry. Podle jeho plánu by jednání mělo přinést výsledky za devět měsíců. Jeho jednotlivá kola by se měla konat v několikatýdenním odstupu na různých místech a možnost informovat o případném pokroku v rozhovorech nebo o jejich podrobnostech si vyhradil šéf americké diplomacie.