Tři sta let vězení za nevěru? Na Tchaj-wanu by to šlo

Tchaj-pej – Novou diskusi věnovanou kontroverzním zákonu o nevěře vyvolal na Tchaj-wanu trest bezmála 300 let vězení, který hrozil jisté vdově. Soud 56leté ženě, která v době románku se svým ženatým sousedem nebyla vdaná, nakonec vyměřil dva roky vězení nebo pokutu 730 000 tchajwanských dolarů (necelého půl milionu korun). Tchaj-wan patří do hrstky asijských zemí, kde nevěra zůstává trestným činem.

Teoreticky mohla nevěrnice jít do vězení na 298 let, protože z výpovědí páru soud spočítal, že se v různých motelových pokojích sešli téměř devětsetkrát. Podle tchajwanského práva se každý nemanželský přešlap počítá samostatně a hrozí za něj až čtyři měsíce vězení. Rozsudek je o to paradoxnější, že nevěrný muž, jemuž je padesát let, se trestu vyhnul úplně. Manželka, která na svého muže a na jeho milenku podala žalobu, se totiž nakonec rozhodla partnerovi odpustit a obvinění proti němu stáhnout.

Případ vyvolal na ostrově nové volání po tom, aby nevěra byla vyňata z rejstříku trestných činů. Tchajwanské úřady s tím ale váhají a odvolávají se při tom na názor veřejnosti. Podle posledního průzkumu veřejného mínění, který letos v květnu nechalo vypracovat ministerstvo spravedlnosti, se proti dekriminalizaci nevěry vyslovilo více než 77 procent dotázaných.

„Proč má být žena potrestaná, zatímco její milenec trestu unikl? To není spravedlivé. Do jisté míry by nevěra měla být dekriminalizována. Máme pocit, že ženy by měly mít právo rozhodnout se, koho milují a s kým chtějí mít sexuální vztah,“ říká Lin Mej-sün z neziskové Nadace moderní ženy. „Mnoho vdaných žen se obává, že jakmile bude nevěra jako trestný čin zrušená, ztratí účinnou páku na své manžely, aby jim nezahýbali. Neuvědomují si ale, že ani hrozba trestného činu jim manželovu věrnost nezaručí.“