Na výročí Pinochetova puče hořely v chilských ulicích barikády

Santiago de Chile - Čtyřicáté výročí puče, kterým generál Augusto Pinochet v Chile na 17 let nastolil vojenskou diktaturu, provázely potyčky mezi demonstranty a policií. Demonstranti házeli na policisty kameny a Molotovovy koktejly a zapalovali barikády.

Výročí Pinochetova převratu bývají tradičně provázena násilnostmi. Během nočních potyček byl zraněn jeden policista, časně ráno bylo zatčeno 13 demonstrantů za stavění barikád a házení zápalných lahví. K uklidnění situace bylo v ulicích Santiaga nasazeno 8 000 členů pořádkových jednotek. Letošní nepokoje ale nebyly podle ministra vnitra tak velké, jak se čekalo, a život v Santiagu neochromily.

Nepokoje v Chile
Zdroj: ČT24

Oficiální ceremoniál k výročí proběhl před prezidentským palácem už v pondělí. Prezident Sebastian Piňera kritizoval „násilný převrat, který odstartoval 17leté období diktatury“. Bývalá prezidentka a zároveň kandidátka v nadcházejících volbách hlavy státu Michelle Bacheletová obřad bojkotovala.

Generál Pinochet jako vrchní velitel ozbrojených sil nechal 11. září 1973 bombardovat prezidentský palác, kde socialistický prezident Salvadore Allende spáchal raději sebevraždu, než aby se vzdal. Tamní justice Allendeho smrt nedávno znovu vyšetřovala a nakonec potvrdila hypotézu sebevraždy, ke které se přikláněli i jeho blízcí – podle nich přísahal, že zemře se zbraní v ruce.

Počet obětí Pinochetovy diktatury vláda odhaduje na 3 095, včetně 1 200 „zmizelých“. Historici zdokumentovali na 37 000 případů mučení a nezákonného zadržení.

Pinochet zemřel v domácím vězení v roce 2006 ve věku 91 let, ještě než skončil soud, před kterým čelil obžalobě z nezákonného obohacování se a porušování lidských práv.

Pinochetových příznivců ubývá

Počet Chilanů, kteří hodnotí pozitivně historickou roli diktátora Augusta Pinocheta, klesá. Podle čerstvého průzkumu považuje Pinochetův režim za dobrý sedm procent lidí, zatímco v době jeho pádu to byl více než trojnásobek.

Chilané jsou sice v hodnocení Pinochetovy role stále rozděleni, procento těch, kteří vnímají jeho roli jako zachránce chilské ekonomiky před kolapsem v rukou komunistů, však významně klesá. Za diktátora označilo Pinocheta 76 procent dotázaných, což je o deset procent více než v roce 2009. Toto označení by přitom použily tři čtvrtiny lidí starších 60 let, zatímco mladých do 25 let pouze 67 procent.  

Stále více lidí však zastává názor, že temné stránky jeho autokratické vlády převažují. Počet obětí jeho sedmnáctileté vlády se odhaduje na 3 095, včetně 1 200 „zmizelých“. Další desetitisíce lidí podstoupily mučení.

Za hlavního viníka převratu označilo Pinocheta 41 procent dotázaných, zatímco Allendovi připisuje vinu devět procent lidí. V roce 2003 přitom tento poměr činil 24:13. Průzkumu chilského institutu CERC se zúčastnilo 1 200 lidí.