OSN: KLDR zřejmě porušuje lidská práva systematicky

Pchjongjang - Poslední zpráva OSN naznačuje, že vláda v Pchjongjangu porušuje systematicky lidská práva. Vyplynulo to z výpovědí severokorejských uprchlíků, mezi nimiž jsou i bývalí političtí vězni z pracovních táborů. Vyšetřovací komise OSN zároveň oznámila, že chce sestavit seznam institucí a představitelů, kteří jsou za tyto možné zločiny odpovědní. Pchjongjang už vyšetřování odsoudil jako zpolitizované.

Ti, kteří přežili věznění v pracovních táborech, mluví o hladovění a nepopsatelných zvěrstvech," sdělil Radě OSN pro lidská práva šéf nezávislého vyšetřování Michael Kirby. Pracovní tábory pro politické vězně existují v Severní Koreji dvakrát déle než ruské gulagy. Dva tábory byly sice loni uzavřeny, zhruba 130 tisíc zajatců ovšem zůstává v pracovních koloniích po celé zemi. Výbor pro lidská práva v KLDR hovoří o „rozsáhlém systému protiprávního věznění lidí, které režim izoluje a trestá pouze kvůli tomu, že vůči němu nejsou loajální“. 

Vyšetřovací komise OSN už vyslechla koncem minulého měsíce v Soulu a Tokiu zprávy o porušování lidských práv na severu KLDR. Hovoří se mimo jiné o únosech cizinců, ale i veřejných popravách a mučení. Organizace proto volá po vpuštění Mezinárodního červeného kříže do země.

„Osobní svědectví těchto lidí na veřejných jednáních v Soulu a Tokiu nejsou ojedinělé případy. Může se jednat o systematické a hrubé porušování lidských práv,“ upozornil Kirby. Zároveň si postěžoval, že severokorejská vláda s vyšetřovateli nebyla ochotna spolupracovat a že navzdory opakovaným žádostem do země nevpustila vyšetřovací tým OSN.

Kim Čong-un mezi svými důstojníky
Zdroj: ČT24

KLDR se brání, zpráva je podle ní falzifikát

Severokorejský velvyslanec při OSN So Se-pchjong v reakci na zprávu OSN obvinil Evropskou unii a Japonsko, že vyšetřování OSN zpolitizovaly „v souladu s nepřátelskou politikou Spojených států“. Podle ambasadora KLDR je zpráva zfalšovaná a jejím cílem je změna režimu v Severní Koreji.