Francie posílí své jednotky v Afghánistánu a vrátí se do velení NATO

Bukurešť - Francouzský prezident Nicolas Sarkozy oznámil, že Francie posílí své jednotky v Afghánistánu. Francouzský kontingent nyní čítá asi 1 500 mužů, brzy by k nim mělo přibýt dalších několik set. Francouzská vláda představila v úterý svůj plán na rozšíření kontingentu parlamentu. Přes nesouhlas opozice je rozhodnutí vyslat další vojáky v podstatě hotovou věcí, protože kvůli poměru sil v parlamentu ho opoziční poslanci nemohou zablokovat.

Sarkozy na summitu aliance v Bukurešti také potvrdil, že pravděpodobně do konce letošního roku rozhodne, jestli se Francie vrátí do vojenské složky NATO, ze které z rozhodnutí prezidenta Charlese de Gaulla vystoupila v roce 1966.

Konečné slovo o plném začlenění Francie do NATO by mělo padnout zřejmě na konci francouzského předsednictví EU, které po šesti měsících skončí letos v prosinci. „Znovu zdůrazňuji, že Francie je odhodlána urychlit proces obnovení vztahů NATO,“ řekl prezident. „Na konci francouzského předsednictví přijde čas tento proces ukončit a učinit nutná rozhodnutí o plném zapojení Francie do struktur NATO.“

De Gaullovo rozhodnutí o vystoupení Francie z vojenské složky aliance bylo motivováno snahou zachovat pro Paříž vojenskou nezávislost na USA. Francie se přesto podílí na některých operacích NATO, například v Afghánistánu. O návratu do vojenské struktury aliance uvažoval už v roce 1997 Jacques Chirac, ale tehdejší americká administrativa Billa Clintona podmínky Paříže odmítla.