Nový START se letos v Senátu ratifikovat nestihne

New York - Americký Senát pravděpodobně nevyhoví přání prezidenta Baracka Obamy a nestihne ještě letos schválit novou smlouvu START o omezení jaderných zbraní mezi USA a Ruskem. Prohlásil to dnes druhý nejvýše postavený republikán v horní komoře Kongresu John Kyl, jehož postoj ke smlouvě se považuje za klíčový. Dodal, že s představiteli administrativy hodlá jednat o hlasování v příštím roce. Bílý dům poté varoval, že neschválení STARTu do konce letošního roku ohrozí národní bezpečnost USA.

Americká média to považují za těžký úder Obamovi, který ještě o víkendu věřil, že se dohodu podaří ratifikovat ještě letos. Zřejmě poslední šanci přesvědčit republikány o podpoře dohody do konce tohoto roku bude mít šéf Bílého domu na čtvrteční schůzce s čelnými představiteli demokratů i republikánů z obou komor Kongresu.

Pro Obamu dohoda, již podepsal s ruským prezidentem Dmitrijem Medvěděvem na jaře v Praze, představuje výrazný úspěch v jeho snaze o nový začátek vztahů s Moskvou. Smlouva snižuje během příštích sedmi let stav strategických útočných zbraní zhruba o třetinu, z nynějších 2200 hlavic na 1 550 na každé straně. Rozšiřuje také možnosti ověřování stavu jaderných arzenálů.

Část republikánů se ke smlouvě staví od počátku odměřeně. Připadá jim nevýhodná pro Spojené státy, protože prý příliš oslabí jejich obranyschopnost. Ratifikaci proto podmiňují zárukami, že vláda zmodernizuje současný jaderný arzenál. V Senátu je ke schválení smlouvy potřeba alespoň 67 hlasů. Demokraté jich nyní mají 59. Od Nového roku, kdy Kongres poprvé po volbách zasedne v novém složení, jich budou mít se dvěma nezávislými senátory 53.

Americký prezident Barack Obama (vlevo) a jeho ruský protějšek Dmitrij Medveděv podepsali 8. dubna ve Španělském sále Pražského hradu smlouvu zpřísňující limity počtu jaderných zbraní.
Zdroj: Michal Doležal/ČTK