Ottawa: Při srážce s vlakem přišel autobus o přední část. Šest mrtvých

Ottawa - Nejméně šest lidí zahynulo, když se osobní vlak srazil v Ottawě s dvoupatrovým autobusem. Řada pasažéřů je vážně zraněná. Oznámila to ottawská policie. K havárii došlo v kanadské metropoli ráno místního času. Všechny oběti pocházely z autobusu. Jeho řidič vjel podle svědků na přejezd ve chvíli, kdy už padaly závory.

Přední část patrového autobusu náraz odtrhl a zbytek těžce poškodil. Dva nebo tři vagóny vlaku po srážce vykolejily, podle policie v nich ale žádné oběti ani zranění nejsou. Zraněných je 30 lidí, z toho 11 vážně. Všichni byli odvezeni do nemocnice. Srážka zablokovala dopravu na hlavním železničním spojení mezi Ottawou a Torontem.

Příčina nehody se vyšetřuje. Podle očitých svědků autobus vjel na přejezd v okamžiku, kdy už byly závory napůl spuštěny. „Vjel na trať, aniž by brzdil. Buď mu brzdy selhaly, nebo z nějakých důvodů zkolaboval,“ řekl listu The Globe and Mail o řidiči autobusu jeden z přihlížejících.

Srážka autobusu s vlakem v Ottawě
Zdroj: Adrian Wyld/AP Photo/The Canadian Press

Kanadský premiér Stephen Harper zaslal zprávu na Twitteru, v níž sděluje, že byl nehodou „hluboce zarmoucen“ a že „jeho myšlenky a modlitby jsou s rodinami obětí“.

V Kanadě jde o nejhorší železniční nehodu od červencové exploze vlaku převážejícího ropu v Quebeku. Tehdy zahynuly desítky lidí.