Lékaři bez hranic pomáhají v Sýrii bez ohledu na nebezpečí

Praha - Lékaři bez hranic vyráží už 42 let do těch nejpostiženějších míst světa, pomáhat s nimi vyrazila už i zhruba stovka českých lékařů, sester, ale i lidí dalších profesí. „Čeští lékaři mají velmi dobrou reputaci,“ uvedl mezinárodní ředitel Lékařů bez hranic Unni Karunakara. Dvě hlavní pravidla lékařů bez hranic jsou: pomáháme všem bez ohledu na národnost, barvu pleti, politické nebo náboženské přesvědčení a sledujeme, zda jsou dodržována lidská práva.

V současné době pracují Lékaři bez hranic hlavně v Sýrii, kde před válkou uprchly už víc než dva miliony lidí. „V Sýrii sledujeme velice alarmující trend nárůstu počtu uprchlíků,“ poukázal Karunakara. Lékaři bez hranic v Sýrii pomáhají dvěma způsoby. Jednak sami pracují v deseti zařízeních, jednak dalších 75 nemocnic, do kterých se sami dostat nemohou, pak materiálně podporují. Lékaři bez hranic přitom působí jak v částech ovládaných vládou, tak na místech, která ovládají povstalecké skupiny. Bezprostředně nutná je podle nich také pomoc v utečeneckých táborech.

„Situace je velmi nejistá, a tak je složité poskytovat pomoc,“ řekl Karunakara. Syřané podle něj trpí hlavně ostřelováním a neustálými útoky. „Znepokojuje nás, že v Sýrii jsou útoky i na lékaře,“ řekl Karunakara.

Syrští uprchlíci
Zdroj: ČT24

Lékaři bez hranic pomáhají i v nemocnicích nedaleko Damašku, které 21. srpna po chemickém útoku přijaly 3 600 pacientů s neurotoxickými příznaky. A byli to právě Lékaři bez hranic, kdo dodal postiženým protilátku vůči nervovým plynům. Přesto 355 z nich zemřelo. „Viděli jsme mnoho lidí s příznaky neurologických chemických látek,“ potvrdil Karunakara a připomněl, že zasaženi byli zcela nevinní lidé nebo také děti. „Použití chemických zbraní je považováno za válečný akt,“ upozornil.

„Jako lékaři máme hlavně povinnost léčit pacienty. Naším cílem ale taky bylo podat informaci o tom, co jsme viděli,“ řekl Karunakara, který odmítá spekulovat o původci chemického útoku. „Věděli jsme, že takové zbraně byly použity, ale nevíme, kdo je použil, o tom nemáme dostatečné informace. Nekomentujeme politické záležitosti,“ dodal.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

V Somálsku to po 22 letech Lékaři bez hranic vzdali

Kvůli špatné bezpečnostní situaci stáhli Lékaři bez hranic letos v srpnu své poslední pracovníky ze Somálska. „Za těch 22 let bylo zabito 16 našich spolupracovníků,“ připomenul Karunakara. „Začali jsme si uvědomovat, že somálské úřady v mnoha případech podporovali útoky na humanitární pracovníky nebo před nimi zavírali oči,“ dodal. Vybudování fungující společnosti v Somálsku podle něj bude trvat ještě velice dlouho, v zemi navíc chybí i základní instituce jako fungující zdravotnictví nebo školství.