Řádění mexického hurikánu zvyšuje počet obětí ke stovce

Mexiko – Nejméně 97 lidí už zemřelo kvůli záplavám, které po dvou tropických bouřích od soboty sužují Mexiko. Počet mrtvých přitom bude pravděpodobně narůstat. Jen pohřešovaných je dosud více než 100. Nejvážnější situaci zažívají po masivním sesuvu půdy obyvatelé státu Guerrero – nezvěstných hlásí přes 50. Záchranné práce dál stěžuje silný déšť a vítr. Během čtvrtka zesílila původně tropická bouře Manuel na hurikán prvního stupně a přesunula se z ostrovů zpět nad pevninu.

Rychlost větru v oku bouře se podle Národního střediska pro hurikány pohybuje kolem 120 kilometrů v hodině. Co takový živel dokáže, ukazuje osud tichmořského státu Sinaloa. Zničil na 35 tisíc obydlí, na hlavních silnicích poškodil mosty i dálnici spojující hlavní město s Acapulkem. Slavné letovisko na břehu Pacifiku je v současné době odříznuto od světa.

Při středečním sesuvu půdy v odlehlé horské obci La Pintada ve státě Guerrero zahynulo nejméně 18 lidí, řekl v televizi Milenio Televisión starosta Ediberto Tabárez. Dalších 58 obyvatel této obce se pohřešuje, potvrdil mexický prezident Enrique Peňa Nieto. „Je velmi pravděpodobné, že těchto 58 pohřešovaných přišlo o život,“ konstatoval guvernér státu Guerrero Ángel Aguirre. Záchranné týmy evakuovaly z La Pintady už 344 lidí, mnoho z nich zraněných.

Živly sužují západní a východní oblast země od víkendu. Řeky se vylily z břehů, voda podemlela domy a mosty, řada silnic je nesjízdných. Některé obce jsou zcela odříznuty od světa. Peňa Nieto ve středu oznámil, že je kvůli živelní pohromě připraven zrušit cestu na Valné shromáždění OSN v New Yorku.

Mexiko postihly v neděli a v pondělí dva silné hurikány Ingrid a Manuel, které zasáhly zemi najednou na východním i západním pobřeží, což se podle úřadů nestalo více než půl století. Mexická vláda ve středu oznámila, že povodněmi a sesuvy bylo po celé zemi různým způsobem zasaženo přes 218 tisíc lidí.

Hurikán Manuel, který vyvolal rozsáhlé záplavy v Acapulku a okolí, postihl i tisíce turistů, kteří se v úterý snažili ve zmatku dostat z tohoto přímořského letoviska. Záplavy narušily dodávky potravin, takže hotely začaly vydávat stravu na příděl.

Ve městě se 750 tisíci obyvateli zůstalo po bouři asi 40 tisíc turistů, neboť živel zablokoval klíčové silnice, hlavní tunel do města byl zavalen bahnem a letištní terminál zaplaven. Soukromé letecké společnosti i armádní letadla odstartovala z Acapulka již ke zhruba stovce evakuačních letů, při nichž z města dostala přes 10 tisíc turistů.

Počet obětí kvůli hurikánu dál stoupá (zdroj: ČT24)