Hladovka vězňů v Guantánamu skončila

Washington - Vedení americké věznice Guantánamo se rozhodlo oznámit konec hladovky, kterou vězni drželi půl roku. Mluvčí věznice v posledním hlášení uvedl, že hladoví už jen necelé dvě desítky z celkového počtu 164 odsouzených, což je nejnižší číslo od počátku protestu. Na přelomu června a července se do hladovky zapojilo až 106 vězňů.

„Po dnešním odpočtu už koaliční síly v Guantánamu nebudou zveřejňovat denní bilanci o vývoji hladovky,“ uvedl mluvčí věznice. Vysvětlil, že už od roku 2007 hladověním protestuje jistá malá část vězňů, přičemž počet hladovkářů příležitostně stoupá a klesá. Pokud jde o nynější hladovku, tak počet jejích účastníků od 10. července dle jeho slov „výrazně poklesl“.

Vlastní hladovku odstartovala počátkem února prohlídka cel, při které se dozorci při kontrole výtisků koránu podle vězňů dopustili rouhání. Podle advokátů odsouzených však k této formě protestu vedly jiné příčiny, a to především ta okolnost, že jejich klienti jsou už 11 let za mřížemi, aniž by vyslechli konkrétní obvinění a bez soudu. Advokát David Remes, který mezi své klienty počítá 15 vězňů, se nicméně domnívá, že hladovka dosáhla svého cíle - přiměla totiž Baracka Obamu znovu se obrátit na Kongres v otázce uzavření věznice. Guantánamo dlouhodobě kritizují lidskoprávní organizace.

Zeke Johnson (Amnesty International):

„Krize na Guantánamu bude pokračovat tak dlouho, dokud alespoň jeden vězeň bude hladovět na protest proti věznění bez vznesení obvinění a předvedení před soud.“

Nyní na Guantánamu zůstává 164 mužů, z nichž 84 by podle úřadů mohlo být předáno do své vlasti. Washington nicméně považuje necelých pět desítek vězňů za příliš nebezpečné, než aby byli propuštěni, ale pro nedostatek důkazů je nemůže soudit. Sám Obama při nástupu do úřadu slíbil, že Guantánamo uzavře do roku 2010. Vzhledem k ostré opozici v Kongresu se mu to ale dosud nepodařilo.