Senátor 21 hodin v kuse kritizoval Obamovu zdravotnickou reformu

Washington – Téměř celý den brojil americký senátor Ted Cruz proti zdravotnické reformě Baracka Obamy. Od prvního října musí miliony nepojištěných ve Spojených státech vstoupit do systému. Republikánům se ale plán natolik nelíbí, že chtějí na poslední chvíli přiškrtit jeho financování. Současný prezident poprosil exprezidenta Billa Clintona, aby mu pomohl vysvětlit změnu veřejnosti.

Když potřebuje hlava státu veřejnosti něco objasnit, povolá svého předchůdce. Clintonovi už se přezdívá „ministr vysvětlování“. „Od 1. října začíná půlroční lhůta, kdy si budou moct lidé požádat (o pojištění),“ prohlásil Clinton. „Když lidé zjistí, že si mohou dovolit dostupnou zdravotní péči za méně, než kolik platí za mobil, tak se do toho přihlásí,“ vysvětloval Obama.

Nyní v Americe hrozí, že Obamův hlavní domácí úspěch skončí neslavně. Republikáni chtějí reformu odpojit od výživy - stáhnout z ní peníze výměnou za to, že schválí rozpočet a umožní administrativě fungovat dál.

Reportáž Martina Řezníčka (zdroj: ČT24)

Nejviditelnější z podob protestu proti Obamovým změnám představoval projev senátora Cruze z Texasu. Ten mluvil v kuse 21 hodin. Cruz překonal i projevy Fidela Castra. Kovbojské boty vyměnil za tenisky a celou dobu stál.

Obama má sice plné ruce práce s konflikty ve světě, ale to, čemu čelí doma, lze taky nazvat válkou, i když možná spíš zákopovou. Mezi Bílým domem a Kongresem pendlují v posledních hodinách vyjednavači tam a zpět. Debaty jsou plné úhybných manévrů.

Pokud Kongres do konce týdne neschválí rozpočet, zavřou se národní parky, třetina federálních zaměstnanců dostane neplacené volno a vojákům se zpozdí výplata. Už v polovině října pak Amerika narazí na strop toho, co si může půjčovat. A to neznamená nic jiného než nové hádky.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24/ČTK/WAVEBREAK