Američané prý končí s vojenskou podporou Egypta. Bílý dům to popřel

Washington - Spojené státy hodlají brzy zrušit většinu vojenské pomoci, již poskytují Egyptu. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na nejmenované americké činitele. Američané chtějí zemi zmítané nepokoji ponechat jen protiteroristickou podporu. Bílý dům to ovšem vzápětí odmítl. Washington opakovaně varoval Káhiru před násilnostmi, které zemi sužují po červencovém sesazení prezidenta Muhammada Mursího armádou.

Násilí v severoafrické zemi neustává ani tři měsíce po převratu. Jen v neděli zahynulo při střetech mezi příznivci a odpůrci Mursího nejméně 44 lidí.

Podle jednoho z úředníků administrativy prezidenta Baracka Obamy by mohl Bílý dům ukončení větší části vojenské pomoci oznámit ještě tento týden. Média o tom spekulovala již v průběhu léta, Washington tak ale zatím neučinil.

Mluvčí Národní bezpečnostní rady Caitlin Haydenová sice potvrdila, že v příštích dnech Bílý dům ozřejmí, jak bude vypadat budoucnost americké podpory Káhiře, její celkové zrušení však podle ní není v plánu. „Zprávy o tom, že zastavujeme veškerou vojenskou podporu Egyptu, jsou nepravdivé,“ uvedla mluvčí v prohlášení zaslaném novinářům e-mailem.

Jedinou součástí vojenské podpory, která by měla Egyptu zůstat, má být podle Reuters pomoc určená k boji proti teroristické hrozbě na Sinajském poloostrově.

Prezident Obama po srpnových násilnostech, při nichž v Egyptě zahynuly stovky lidí během několika dní, oznámil zrušení společných vojenských manévrů obou zemí. Spojené státy tehdy zároveň zahájily revizi programů pomoci, kterou poskytují Egyptu.

  • Z Washingtonu každoročně putuje do Egypta pomoc ve výši 1,55 miliardy dolarů (téměř 30 miliard korun). Její většinu tvoří právě pomoc vojenská.
Ilustrační foto
Zdroj: ČTK/AP/Hassan Ammar