Oceněná Malala v očích Pákistánců: Symbol zla Západu sloužící CIA

Islámábád – Šestnáctiletá Pákistánka Malala Júsufzaiová dostala Sacharovovu cenu, obyvatelé její rodné země to ale vnímají většinou negativně. Malala podle nich kazí Pákistánu jméno. Dívku považují za loutku ovládanou Američany a symbol zla Západu, uvedla agentura Reuters. Taliban už pohrozil, že se ji opět pokusí zabít.

Dívka podle Talibanu zostudila vlastní rodinu

Malala byla před rokem postřelena poté, co se opovážila vzdorovat Talibanu svými otevřenými názory na právo žen na vzdělání. „Říká, že nechce žít jako negramotná osoba v obezděném dvorku a rodit děti,“ konstatoval mluvčí Talibanu Šahidulláh Šahíd. „Její matka a babička přitom žily v obezděných dvorcích a rodily děti, takže tím, co řekla, ani nešetřila vlastní matku,“ podotkl.

Ve státní škole tvořené třípodlažní budovou, kam chodila Malala, se mnozí vyhýbají už jen tomu, aby vůbec vyslovili její jméno. „Chceme, aby dívky zapomněly na trauma z toho dne,“ řekl správce školy. „Nechceme to znovu prožívat. Všichni chceme jít dál svou cestou,“ dodal. „Malala kazí Pákistánu jeho jméno ve světě,“ řekl Muhammad Rizván, majitel krámku v jejím rodném městě Mingora. „Nepotřebovali jsme Malalu k tomu, aby nám říkala, jak důležité je vzdělání,“ dodal.

Malala Júsufzaiová
Zdroj: ČTK/AP/Mary Altaffer

Na internetu se množí urážky

Dívka získala prestižní ocenění Evropské unie v oblasti lidských práv a patřila mezi favorizované adepty na Nobelovu cenu za mír, ale v jejím rodném údolí Svát na to její přátelé a sousedé reagovali směsicí zášti, strachu a žárlivosti. V konzervativní části Pákistánu se totiž od žen očekává, že se budou držet doma a svoje názory si nechávat pro sebe. Na Malalinu kampaň proto pohlížejí s krajní nedůvěrou.

Internetové sociální sítě už naplnily urážlivé zprávy. „Nenávidíme Malalu Júsufzaiovou, agentku CIA“ objevilo se na jedné stránce na Facebooku.

„Lidé na ni tady nebyli milí. Chtějí na ni zapomenout. Myslí si, že je příliš teatrální. Ale co se dá dělat?“ reagoval Ahmad Šáh, přítel z dětství Malalina otce, který dívce pomohl napsat její projev přednesený letos na půdě OSN. „Tady ve Svátu jsme viděli, jakým peklem je vláda Talibanu. A přesto někteří lidé stále říkají, že raději straní Talibanu než Malale. Někteří lidé se zkrátka nikdy nepoučí,“ dodal.

Příběh Malaly

Taliban před čtyřmi lety zakázal dívkám vstup do škol, Malala ale neposlechla a učila se dál. Islamisté proto mladou dívku loni začátkem října postřelili v autobuse, jímž se vracela ze školy v údolí Svát na severozápadě Pákistánu, a způsobili jí vážná zranění hlavy.

K útoku se přihlásil fundamentalistický Taliban, jehož počínání dívka popisovala ve svém blogu na stránkách BBC. Kritizovala především to, že brání ženám ve vzdělávání. Taliban její postoj označil za podporu Západu. „Pokud dostaneme novou šanci, určitě se ji pokusíme zabít znovu a budeme na to hrdí,“ reagoval mluvčí pákistánského Talibanu Šahiduláh Šahíd.

Dívka se léčila v britské nemocnici, která se specializuje na léčbu britských vojáků zraněných v Afghánistánu. Prodělala několik náročných operací, především poraněné lebky. V únoru byla propuštěna z nemocnice, pokračuje v rekonvalescenci v dočasném domě své rodiny v Birminghamu a od března začala navštěvovat místní střední školu.

Malala při projevu v OSN
Zdroj: ZUMA/Dennis Van Tine/ČTK
  • V roce 2007 se zmocnili vlády nad údolím Svát extremisté z Talibanu, který prosazuje přísná islámská pravidla a drží své poddané v neustálém strachu.
  • Nyní v oblasti vládne pákistánská armáda. Mingoru, zaprášené město obklopené větrem ošlehávanými silnicemi a rozeklanými kopci, obklopují poutače s nápisem: „Ať žije pákistánská armáda.“ Nikde ale nejsou plakáty s Malalou.