Kerry a Karzaj se předběžně dohodli na setrvání amerických vojáků

Kábul - Americký ministr zahraničí John Kerry se v Afghanistanu předběžně dohodl s prezidentem Hamídem Karzajem na dalších bezpečnostních opatřeních. Dokument stanovuje například počet vojáků, kteří v zemi zůstanou po roce 2014. Navrhuje také to, aby příslušníci americké armády nespadali pod afghánskou jurisdikci, což by jim zaručilo imunitu před tamními soudy. Dohodu musí ještě schválit afghánští kmenoví vůdci.

Dohoda, která vyplynula z intenzivního dvoudenního jednání, mimo jiné stanovuje počet vojáků, kteří v Afghanistanu zůstanou po roce 2014, kdy se má většina z nich ze země stáhnout. Obsahuje prý i hlavní požadavek Washingtonu - vynětí příslušníků americké armády z afghánské jurisdikce, což jim zaručuje před místní justicí imunitu.  

Afghánský prezident nicméně upozornil, že ujednání s Kerrym zdaleka není definitivní. „Dosáhli jsme série dohod,“ uvedl. Dodal ale, že problém imunity amerických vojáků není dořešen. „V této otázce jsme se neshodli,“ konstatoval.

Konečné slovo v přijetí bezpečnostní dohody bude mít Velká rada (Lója džirga), která je prakticky nejvyšším rozhodujícím sněmem v Afghanistanu. Je to shromáždění vážených osobností politického, hospodářského a společenského života, kmenových vůdců, vysokých islámských duchovních a intelektuálů. Její rozhodnutí jsou závazná pro všechny orgány státní moci a mají účinnost zákona.