Arafat mohl být podle švýcarských vědců otráven

Ramalláh – Švýcarští odborníci, kteří analyzovali věci po zemřelém palestinském vůdci Jásiru Arafatovi, nevyloučili možnost, že byl otráven radioaktivní látkou. O jejich zprávě v odborném časopise The Lancet informovala agentura AFP.

„Několik vzorků obsahujících zbytky po tělesných tekutinách (moči a krvi) obsahovalo nevysvětlitelně vyšší úroveň radioaktivního polonia 210,“ napsali odborníci z Lausannského ústavu radiofyziky. O tom, že Arafatovy osobní věci obsahovaly významné množství radioaktivního polonia, informovala už loni v odvysílaném dokumentu i stanice Al-Džazíra. 

Množství radioaktivity je podle odborníků srovnatelné se „smrtelnou injekční dávkou několika gigabeckquerelů“ plutonia 210. Palestinci nechali ostatky bývalého vůdce exhumovat loni v listopadu, odebrané vzorky začali následně zkoumat experti z několika zemí. 

Arafat byl hospitalizován v říjnu 2004 nedaleko Paříže kvůli bolestem břicha. Zemřel 11. listopadu ve věku 75 let. Podle oficiální lékařské zprávy byl příčinou smrti rozpad červených krvinek. Příčina tohoto rozpadu ale udána nebyla a pitva nebyla provedena. Vdova Suha tehdy o provedení pitvy nežádala, loni však vznesla ve Francii obvinění proti neznámému pachateli z vraždy a vyžádala si i prozkoumání ostatků. Dala také k dispozici Arafatovy osobní věci, které měl u sebe v době hospitalizace.

Mnoho Palestinců je přesvědčeno, že za smrtí Arafata stojí Izrael a Spojené státy 

Případů otravy poloniem je popsáno velmi málo, takže mezi odborníky nepanuje shoda v symptomech. Arafat před smrtí nevykazoval hlavní příznaky otravy plutoniem, k nimž patří například chybějící vlasy. Mnoho Palestinců je ale přesvědčeno, že byl Arafat otráven a že za jeho smrtí stojí Izrael a Spojené státy.